Toppolitiker i fildelarhärva

Mitt under brinnande valrörelse slog polisen till hemma hos toppolitikern i Eskilstuna.
– Man hade hittat ett ip-nummer som hör till mitt internetabonnemang, säger politikern som inte längre är misstänkt för brott, men vars datorer belgisk polis trots allt vill undersöka.

2 oktober 2010 06:30

7 september slog polis till samtidigt i 14 länder. Husrannsakningar genomfördes i en omfattande fildelarhärva.

En härva som hade sitt ursprung i Belgien, där Europol (EU:s brottsbekämpande organ) stått för samordningen.

I Eskilstuna knackade man på hemma hos en 32-åring samt hos en ledande politiker. Hos politikern tog man sju datorer, fyra hårddiskar, usb-minnen och minneskort i beslag. Politikern hämtades också med till förhör.

Misstankarna avskrivna
– Då hördes han som misstänkt. Men misstankarna mot honom avskrevs efter ungefär en vecka, säger Fredrik Ingblad på internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Ni har gjort stora beslag hemma hos politikern... hur kan det då komma sig att han inte längre är misstänkt?
– Jag vill inte gå in på några detaljer i utredningen. Men för att vara misstänkt krävs att man har ett uppsåt. Att man vet vad man håller på med, säger Fredrik Ingblad.

Så här säger politikern till Eskilstuna-Kuriren:
– Jag har sagt att jag inte är någon del av ett fildelningsnätverk och det tror de på. Jag är avförd från misstankarna, men jag vet inte om de kan återuppväckas igen...

På fredagen begärde Ingblad att Eskilstuna tingsrätt skulle fatta beslut om att två av politikerns servrar skulle skickas vidare till Belgien för granskning där.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!