Politikerns datorer skickas till Belgien

Två servrar som hittats hemma hos en toppolitiker i Eskilstuna ska skickas till Belgien för vidare utredning i en stor fildelarhärva. Det har tingsrätten i Eskilstuna beslutat.

9 oktober 2010 06:30

Det var mitt under brinnande valrörelse, klockan 9.00 på morgonen den 7 september, som polisen slog till mot misstänkta fildelare i 14 länder på samma gång. Enligt åklagarmyndigheten gällde misstankarna om olovlig fildelning en mycket stor mängd filmer i ett större nätverk som brukar kallas ”Scenen”. Razzian genomfördes två år efter att förundersökningen inletts i Belgien.

I Eskilstuna gjordes två tillslag tisdagen den 7 september.

Ett av tillslagen gjordes hos en ledande kommunpolitiker där en mängd material togs i beslag. Bland det beslagtagna godset fanns sju datorer, fyra hårddiskar och sex minneskort.

Politikern hämtades in för förhör, men misstankarna mot honom avskrevs efter en vecka.

I slutet av september begärde Fredrik Ingblad, på internationella åklagarkammaren i Stockholm, att Eskilstuna tingsrätt skulle fatta beslut om huruvida två servrar skulle skickas vidare till Belgien för granskning. Orsaken var att dessa inte kunnat kopieras. Samtidigt hävdes resten av beslaget, eftersom spegling av detta material var avklarad.

I går tog tingsrätten beslut i ärendet och de två datorerna ska nu skickas vidare till Belgien.

Läs mer i lördagens pappersupplaga av Eskilstuna-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa