Viktigt meddelande till fullmäktige

I kväll klockan 18 är det dags för Eskilstunas första fullmäktigemöte sedan valet. Därför vill vi passa på att framföra några viktiga rader till de som bestämmer här i staden.

4 november 2010 14:15

Kära kommunpolitiker!

Se på bilden här ovanför. En mängd ungdomar har fyllt fullmäktigesalen i Eskilstuna. Ungdomarna representerar framtiden. De sitter i bänkarna i salen där Eskilstunas politik formas. Vilket liv kommer dessa ungdomar att få? Vilka värderingar ska de få med sig in i vuxenlivet? Svaret på dessa frågor handlar mycket om hur ni politiker agerar och regerar. Ska de växa upp i ett öppet och humanistiskt samhälle där alla är välkomna och där alla behövs? Eller ska de formas i en tillvaro där trångsynthet sätter etiketter på människor och sorterar ut dem som inte anses lämpliga?

Eskilstuna är en stad som har en stolt historia. Här byggdes mycket av det industriella Sverige. Här skapades idéer och uppfinningar som utvecklade inte bara Eskilstuna utan så mycket mer. Nyuppfunna maskiner konstruerades, måttsystem formades och allt förändrade världen och gav välstånd.

Till Eskilstuna har alltid människor från andra kulturer varit välkomna. En stor del av befolkningen utgörs av inflyttade. Alla har varit med och byggt staden. Vad hade Eskilstuna varit utan holländaren Reinhold Rademacher som kom hit från Livland med sin smidesteknik, eller finländarna och jugoslaverna som med sin yrkesskicklighet knogade i fabrikerna. Män och kvinnor som slet och strävade. Alla fick de plats och alla bidrog. När kommer nästa Rademacher? Eller ska han stoppas från att komma hit?

En sak är säker, ska vi kunna fortsätta att bygga det stolta Eskilstuna så måste vi fortsätta att hjälpas åt. Det går inte att tro att tillvaron blir bättre för att vissa sluter sig och ser med misstänksamhet mot andra. Misstro har aldrig skapat lyckliga samhällen.

Vi på Eskilstuna-Kuriren är beredda att ta vår del i att skapa ett öppet och humant Eskilstuna. En stad dit alla är välkomna och en stad som alla kan trivas i. En plats att känna sig stolt över och som man vill tillhöra. En stad där flyktingar får jobb. En stad där var och en bedöms efter sin prestation, inte sin härkomst. En stad där alla ges samma chans.

Är ni politiker också beredda att ta ert ansvar? I dag sammanträder ni i det nyvalda kommunfullmäktige för första gången efter valet. Låt det bli fyra år att vara stolta över, inte skämmas för.

Se på bilden här ovanför. Unga människor. Tjejer och killar. Olika hudfärger. Skilda härkomster. Alla behövs och alla ska vara välkomna i vårt Eskilstuna!

Peo Wärring
chefredaktör

Här kan du följa kvällens fullmäktigemöte kl 18 live.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!