Slipper fängelse för Holmbergsdådet

I slutet av december dömdes en 19-årig man till två års fängelse för knivdådet på Holmberget. Nu har hovrätten ändrat domen.

8 mars 2011 16:13

Det var i september 2010 som tre personer knivskars på Holmberget i Torshälla. En 19-årig man åtalades senare under hösten för dådet och dömdes av tingsrätten till två års fängelse för grov misshandel. Mannen dömdes samtidigt för två andra misshandelsfall.

Nu har hovrätten gjort sin bedömning av fallen. 19-åringens straff ändras från två års fängelse till 1 år och sex månaders skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

Frivården har föreslagit en behandlingsplan som innebär ett års institutionsvård på behandlingshem och sex månaders utslussning. Behandlingen riktar sig speciellt till män med missbruksproblem i kombination med psykiska problem.

Hovrätten anser att det samlade straffvärdet för brotten är högt, även om man tar hänsyn till gärningsmannens unga ålder. Samtidigt menar domstolen att det inte finns något absolut hinder mot frivårdens föreslagna behandling.

De fem månader som 19-åringen redan suttit häktad är, enligt hovrätten, tillräckligt ingripande i kombination med den tänkta behandlingsplanen.

19-åringen ska fortfarande betala skadestånd på sammanlagt 142 000 kronor till de fem personer han misshandlat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa