Statistiken avslöjar vinterns tågproblem

I dag avslutar vi vår granskning av hur vinterns tågtrafik har fungerat. Bland annat med statistik på hur många inställda eller försenade avgångar det har varit på olika sträckor de senaste fyra månaderna.

14 mars 2011 16:25

Siffrorna hämtas från sajten Sena tåg (senatag.se) och avslöjar att över 1 000 tåg har varit försenade på sträckan Stockholm–Arboga eller vice versa. Över 200 avgångar har dessutom ställts in helt.

- Bedrövligt. Den här vintern var till och med värre än den förra. Man trodde att SJ hade lärt sig något då, säger Martin Pettersson, Eskilstunabo som arbetar i Stockholm.

Även kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson är besviken på SJ.

- Helt underkänt att ett modernt land som Sverige med långa avstånd och ett stort beroende av fungerande kommunikationer inte kan bättre än detta, säger han.

SJ:s regionchef Jan Kyrk förstår kritiken och håller med om att tågtrafiken har fungerat för dåligt.

- Vi har varit för dåligt rustade. Vi har haft två tuffa vintrar men det är upp till oss att vara förberedda på det.

Sönderkörda tåg har varit ett av vinterns stora problem, vilket verkar ha två huvudsakliga orsaker: ett stort antal viltolyckor och avsaknaden av ploglok.

Detta kan lösas genom att trafikverket sätter upp viltstängsel och köper in ploglok. Och enligt Jan Kyrk är båda dessa åtgärder är på gång.

SJ ska också köpa in fler tåg för att råda bot på fordonsbristen. Men för att lösa problemen behövs dessutom en upprustning av spår och växlar.

- Vi tror att det är oerhört viktigt att regeringen satsar pengar på det, säger Jan Kyrk.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa