Det är ett mästerskap med anor som under den gångna helgen genomfördes på Heden med omnejd.

– Distriktsmästerskapen är en gammal tradition, i år var det vi som arrangerade och därför var det i Malmköping, säger Anne Norstedt, ordförande i Flens scoutkår.

Programmet innehöll en rad olika utmaningar där svårigheten varierade beroende på ålder. För de yngre, som går under benämningen äventyrsscouterna, gällde det exempelvis att slå en enkel knop och visa hur man gör rent skrubbsår. Genomförandet av ett annat moment, där en mängd föremål placeras på marken och sedan döljs med en duk varpå deltagaren ska komma ihåg vad som låg var, imponerade på Anne Norstedt.

Artikelbild

| De åtråvärda vandringspokalerna består av hjorthorn och en resväska med en nalle.

– De är otroligt duktiga på att minnas. Det är som ett forntida memory ungefär. Tre föräldrapatruller följde dem i spåren och löste även de uppgifterna med den äran.

Utmanarscouterna, som deltagarna i högstadie- och gymnasieåldern kallas, fick möta sina utmaningar i samband med en vandring längs Sörmlandsleden. De tog sig igenom en hinderbana, satte ihop stormkök och fick visa att de bemästrar hjärt- och lungräddning. Genom alla moment löper en röd tråd: Vikten av samarbete.

– Att vara en schysst kompis och jobba tillsammans i den lilla gruppen där alla tar ansvar är en del av scoutingens kärna. Om det bara är en som slår knopar och de andra tittar på så får man dåliga poäng.

Efter den sista och avgörande deltävlingen, där patrullerna på en given signal fick elda upp ett snöre som spänts upp, kunde vinnarna koras. Efter samlad poängbedömning gick vandringspriset till patruller hemmahörande i Strängnäs respektive Trosa. Äventyrsscouterna fick en resväska med en nalle och utmanarscouterna ett hjorthorn. Alla vinnare förärades dessutom med ett diplom och ett märke att sätta på scoutskjortan.

Den sociala samvaron, som under helgen innebar att deltagare från skilda delar av länet träffades, sträcker sig även långt utanför landets gränser. Scouterna finns i 166 länder och är enligt Anne Norstedt världens största ungdomsrörelse.

– 2001 var vi på ett jamboree (ett jättestort läger, redaktionens anmärkning) i Skåne. Där bodde vi tillsammans med scouter från Minnesota. Sedan dess har vi hållit kontakten och till och med åkt och hälsat på. I sommar är det en världsjamboree i USA och många från Sörmland kommer att åka dit.