32-åring åtalas för mordet i Årbyskogen

En 32-årig man, bosatt i Eskilstuna, åtalas för mordet i Årby motionsspår i augusti förra året. "En ren avrättning", säger Lars Franzell på polisens enhet för grova brott i Eskilstuna.

15 maj 2019 11:17

Det var klockan 20.36, fredagen den 24 augusti förra året, som en 41-årig man kom körande i en bil till bostadsområdet Årby. Knappt tio minuter senare sköts 41-åringen ihjäl, inne i motionsområdet. Skotten hade träffat så illa att hans liv inte gick att rädda.

Trots ett intensivt räddningspådrag både i skogen, i ambulansen och i Mälarsjukhusets traumarum, kunde läkare, ambulans– och sjukhuspersonal ganska snabbt konstatera att det inte gick att rädda hans liv.

41-åringen hade träffats av minst sju skott, spridda över hela kroppen. Skott hade träffat både i pannan, i halsen och på armar och ben. Det framgår av det slutgiltiga dödsfallsutlåtande som två rättsläkare har skrivit och som ingår i det 1 600 sidor tjocka förundersökningsprotokollet som åklagare Anna Asklöf på onsdagen lämnade in till Eskilstuna tingsrätt.

I ett protokoll från en brottsplatsundersökning där 41-åringens tröja och övriga kläder har undersökts står det:

"Fyra skador i tröjan bedöms utgöras av primära ingångshål. Vid ett av ingångshålen var skjutavståndet möjligt att bedöma. Skottet bedöms vara avlossat på ett avstånd understigande några få decimeter. En skada i byxorna bedöms utgöras av ett ingångshål orsakat av ett närskott".

Enligt Lars Franzell, chef på den avdelning som utrett brottet hos polisen i Eskilstuna, är mordet att beteckna som en ren avrättning.

– Det är klart att det är det. De hade bestämt sig, säger han.

Varför åkte 41-åringen dit den där kvällen. Var det en fälla?

– Ja han var ditlurad, säger Lars Franzell.

Flera personer var misstänkta och frihetsberövade i utredningens inledningsskede, nu åtalas bara en för mordet... Varför?

– Det är bara en som kan hålla i vapnet. Och det handlar om att kunna styrka brott också. Men det finns säkert någon anstiftare bakom det här, säger Lars Franzell.

32-åringen åtalas också för grovt vapenbrott.

Från stämningsansökan: "... 32-åringen har vid samma tillfälle innehaft en pistol med tillhörande ammunition utan att ha rätt till det. Brottet bör bedömas som grovt eftersom det avsett en skarpladdad pistol som innehafts på allmän plats och som använts vid mordet och således är att betrakta som ett livsfarligt vapen".

En annan man, en 21-åring, också han Eskilstunabo, åtalas samtidigt för försök till grovt vapenbrott. Enligt åklagaren ska ha den 11 september förra året ha försökt att inneha en pistol med tillhörande ammunition. Vapnet är skriver åklagaren, det vapen som använts vid mordet och är "således att betrakta som ett livsfarligt vapen".

Båda männen nekar till brottsanklagelserna i förhör.

32-åringen har hörts flera gånger under utredningens gång och under den tid han suttit häktad.

I ett förhör berättar han att han känt 41-åringen sedan länge och att de blivit vänner.

Förhörsledarna konfronterar honom under hösten med frågor om hur det kan komma sig att hans dna har hittats på det vapen som mördat 41-åringen och 32-åringen håller med om att det låter konstigt.

"Jag vill inte döda någon människa, men för dessutom att ni ska påstå att det är en vän till mig. Att jag bara skall döda honom sådär liksom du vet och sedan bara åka till Stockholm och sätta mig på ett casino och spela kort.. Det är liksom nej, nej ni får kolla någon annanstans."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingar Frostberg 016–156