430 ton giftigt avfall på Eskilstunaföretag

Stora mängder giftigt batteriavfall, som delvis läcker ut, förvaras på en återvinningsanläggning i Eskilstuna. Anläggningen har inga tillstånd för att hantera farligt avfall.

Giftig massa som kommer från batteriåtervinning har enligt Expressen olovligen slängts på en återvinningsanläggning i Eskilstuna.

Giftig massa som kommer från batteriåtervinning har enligt Expressen olovligen slängts på en återvinningsanläggning i Eskilstuna.

Foto: Ole Berg-Rusten/TT

Eskilstuna kommun2019-12-19 15:40

På ett återvinningsföretag i Eskilstuna förvaras för närvarande runt 430 säckar om vardera cirka ett ton. Säckarna innehåller avfall som när det levererades från återvinningsföretaget Urecycle betecknades som ofarligt. I själva verket innehåller säckarna nedmalda batterier, så kallad black mass eller svart massa, med höga halter zink och mangan. 

Enligt miljökontoret i Eskilstuna ska avfallet klassas som farligt.

Företaget i Eskilstuna har dock inte anmält hantering av farligt avfall till kommunen och bolaget har heller inget tillstånd för det.

Expressen har tidigare skrivit om att hundratals ton batteriavfall ska ha dumpats på en åker i Kumla. De var också först med att berätta att Urecycle skeppat tonvis med svart massa till Eskilstuna.

Miljöinspektören David Aronsson i Eskilstuna hade sett bilderna från Kumla i Expressens artikel och mindes att han sett liknande på ett företag i Eskilstuna. Den 13 december gjorde miljökontoret därför ett oanmält besök på anläggningen. De upptäckte då att säckar som stått på området under en längre tid visade sig vara black mass. En del av dem var trasiga. Personalen berättade för inspektörerna att de hade uppfattat materialet som järnsand och hanterat det därefter.

Delar av verksamheten på återvinningsanläggningen stoppades direkt och kommunen kräver att företaget vidtar en rad åtgärder efter händelsen.

– Företaget ska försöka få bort materialet så fort som möjligt. Det kompliceras rent administrativt eftersom vi anser att det rör sig om farligt avfall och de krav som är kopplade till sådana transporter. Därför kanske det tar lite tid, säger miljöinspektör David Aronsson till Eskilstuna-Kuriren.

Har det läckt ut något? 

– Ja, det har läckt ut en del och vi har ställt krav på hur situationen ska hanteras. Det handlar bland annat om provtagning av yt- och markvatten, avspärrningar och övertäckning för att hindra spridning och skydda säckarna mot regn.

Miljökontoret i Eskilstuna besökte redan den 22 november anläggningen för en inspektion, då det misstänktes att företaget hanterade svart massa. De ansvariga nekade då till detta. 

Har de handlat i god tro?

– Man kan verkligen diskutera vem som har gjort vad, men faktum är att de har fått in materialet från Urecycle som ett ickefarligt avfall. Men med tanke på att avfallet innehåller 25 procent zink och cirka 36 procent mangan borde det vara uppenbart att det inte är ett ofarligt avfall, säger miljöinspektör David Aronsson till Eskilstuna-Kuriren.

Eskilstunaföretaget har haft ett avtal med Urecycle om materialet, som innebär att om Eskilstunaföretaget inte lyckas sälja materialet, så kan de återlämna det till Urecycle. Företrädare för Eskilstunaföretaget har meddelat kommunen att de snarast kommer att ta kontakt med Urecycle för att lämna tillbaka materialet enligt avtalet.

Bolaget har sedan upptäckten förbjudits att hantera den svarta massan, förutom för att motverka spridning eller underlätta borttransporten av den. De får heller inte ta in annat avfall än ”bygg- och riv” och får inte leverera eller hantera massor, betong, asfalt, sand och andra fraktioner placerade inom 20 meter från säckarna med ”black mass”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!