493 säkerhetsbrister på Eskilstunas lekplatser

Nästan 500 brister, varav drygt 300 med risk för att barn skadas, upptäcktes när kommunens drygt hundra lekplatser inspekterades av oberoende besiktningsmän.

Foto:

Eskilstuna2019-03-04 06:05

Enligt statistiken har Eskilstunas kommunala lekplatser aldrig haft fler säkerhetsbrister än i fjol. På de totalt 104 grundligt undersökta lekplatserna noterades 493 säkerhetsbrister. Det är i genomsnitt nästan fem per lekplats.

Bara två lekplatser, de på Vilstavägen i Snopptorp och Midgårdsvägen i Skogstorp, klarade sig utan någon anmärkning alls.

Eskilstuna-Kuriren har läst samtliga besiktningsprotokoll från 2018. Allt på lekplatserna som underlag, klätter- och gungställningar, omgärdande staket och närliggande brunnslock, har mätts och testats. Till och med avstånden mellan lekredskapen och intilliggande ytor, växtlighet och staket är mätt med centimeterprecision.

Väl nitiskt kan tyckas men det regelverk som Eskilstuna har att följa syftar till att minimera skador och gäller inom hela det offentliga EU. Enligt Konsumentverket skadas cirka 19 000 barn per år vid lek på kommunala lekplatser inklusive de på skolor och förskolor.

Alla personskador går inte att undvika eftersom ett av lekplatsernas syften är att barn ska kunna testa och utveckla sina färdigheter. Allvarliga skador till följd av felaktig utrustning kan dock i stor utsträckning undvikas. Men det förutsätter regelbunden inspektion och underhåll av ytor och redskap.

I 172 fall påträffades fel och brister som bedöms ha "liten risk för mindre skada" så kallade C-fel. Det kan exempelvis gälla slitna plattformar, torrsprickor i träkonstruktioner eller glapp i bultar. C-fel bör åtgärdas vid periodiskt underhåll, eller bevakas då felen kan förvärras.

Besiktningsmännen noterade även 284 B-fel där risken för mindre skador bedömdes som stor, och som enligt regelverket bör åtgärdas snarast. Bland felen finns avsaknad av täckande trappräcken samt murket virke i stöttor och träkonstruktioner. Ett annat, mycket vanligt B-fel handlar om det stötdämpande underlaget, oftast grus men på några platser gummi.

I flera fall har underlaget varit för hårt på grund av att grusmängden minskat eller blivit för hårdpackat. "Underlaget är stenhårt" skriver en av inspektörerna i protokollet för lekplatsen vid Årbystigen.

Fjolårets besiktning medförde även rekordmånga A-fel, de allvarligaste bristerna. De 37 A-felen betecknas som brister som kan leda till allvarliga skador och ska åtgärdas omedelbart. Ett flertal A-fel handlar om brunnslock som saknar låsanordning eller fallskydd. Andra vanliga A-fel är kopplade till glipor eller öppningar där små barn kan fastna med huvud eller hals.

32 och totalt flest säkerhetsbrister fanns vid lekplatsen på Östra Åsgatan 2, i Nyfors. Två fel var av den allvarligaste arten.

Flest A-fel (3) fanns vid lekplatsen på Klockarvägen vid Tumbo skola. På tre objekt, varav två egentillverkade, kunde barn fastna med huvud och hals. Lekplatsen hade ytterligare 2 B-fel och ett C-fel.

En av de mest besökta lekplatserna i Eskilstuna är den i Rothoffsparken. Där gjorde inspektören 23 nedslag. 16 B-fel och 7 C-fel. Flertalet brister är kopplade till det stötdämpande gummiunderlaget.

En annan populär lekpark "Äventyret" i Rinmansparken hade 18 fel, 1 A-fel, 12 B-fel och 5 C-fel. Inspektören slog bland annat ner på att ett huvud kan kilas fast mellan grinden och staketet, att flera kedjelänkar var slitna och att två "karuseller" stod för nära varandra.

"Rymdlekplatsen" på Fristadsgatan i Årby invigdes 2015. Vid besiktningen i september 2018 hittades 17 fel.

43 av Eskilstunas lekplatser har tre eller färre säkerhetsbrister. Sju av dem har tio eller fler.

Flera av felen borde rimligen ha upptäckts och åtgärdats vid föregående års besiktning. Av protokollet från en lekplats i Anemonvägens förlängning, i en skogsdunge vid Ärnaberget, framgår att det fanns "mycket röta och svamp i träkonstruktionen". Det noterades som ett A-fel som ska åtgärdas omedelbart.

Hur man löste det? Träkonstruktionen som var behängd med tre gungor plockades bort. Kvar är två så kallade gungdjur, en låg rutschkana och en sandlåda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om