Åkesson i Eskilstuna för att mobilisera tröga SD:are

"Vi vill inte ha det EU vi har i dag" säger Jimmie Åkesson som avvarade en halvtimme på Eskilstunaborna.

14 maj 2019 14:21

Sverigedemokraterna har släppt kravet på att lämna den Europeiska unionen och bytt samarbetsgrupp i parlamentet. Numera är SD en del av det konservativa ECR (European Conservatives and Reformists), där man bland andra hittar brittiska Konservativa partiet (Tory), polska Lag och rättvisa, Dansk Folkeparti och Sannfinländarna.

ECR anses vara något mindre EU-kritiska än EFDD, Europe of Freedom and Direct Democracy, som man tillhörde fram till i fjol.

Sverigedemokraternas syn på EU borde rimligen göra att partiets väljarbas vallfärdar till valurnorna den 26 maj. Men så är det inte, enligt partiledaren Jimmie Åkesson, som besökte Fristadstorget i en halvtimme under tisdagsförmiddagen.

– Det här är ett mobiliseringsval i hög grad. Det handlar om att öka intresset bland väljarna i allmänhet och bland våra väljare, som är lite tröga i EU-valet, i synnerhet.

Varför är det så?

– Vi har ju de mest EU-kritiska väljarna, det är väl det som är förklaringen.

Borde inte den inställningen tala för att man röstar?

– Jo, jag tycker det och det är det budskapet jag försöker förmedla. Är man kritisk så är det extremt viktigt att man röstar. Annars ger man fritt spelrum till de som vill fortsätta bygga ut federationen, säger han.

Jimmie Åkesson håller inte med om att SD blivit mindre EU-kritiskt.

– Det stämmer att vi numera tillhör reformistgruppen (ECR) men vi har exakt samma kritik mot EU i dag som tidigare. Men just nu finns det inga förutsättningar för att lämna unionen. Vare sig bland folk i allmänhet eller i riksdagen. Vi ser också hur det går för Storbritannien och då tycker vi att det är bättre att vara konstruktiva. Vi åker ner till Bryssel och försöker göra det bästa av det.

Vilka lärdomar har SD dragit av Brexit?

– Att EU-eliten i Bryssel är väldigt mån om att statuera exempel och straffa Storbritannien så långt det är möjligt. Risken är att fler länder skulle överväga att lämna om de fick en smärtfri resa ur unionen. Det vill man inte så klart.

Och SD vill inte längre att Sverige lämnar EU?

– Vi vill inte ha det EU vi har i dag och går det inte att förändra på sikt så får vi överväga att lämna. Inom överskådlig tid är det dock inget alternativ, säger han.

I somras valtalade Jimmie Åkesson på Strömsholmen i Eskilstuna. Han uttryckte då sin stora besvikelse över att han inte (av säkerhetsskäl) tilläts tala på Fristadstorget.

Nu när du är på Fristadstorget så väljer du att inte hålla tal. Hur ska du ha det?

– Å andra sidan slipper man kravallstaketen (när man inte håller tal). Det blir ett visst avstånd till människor och jag skulle inte få chans att prata med så många om det var avspärrat. Nu kan jag svara på frågor, ta lite bilder och hälsa på folk, säger han.

Vad ska de SD:are som är positiva till EU-samarbetet göra?

– Vi vill fortsätta främja frihandel och samarbeta kring sånt som EU gör bra, kring miljöproblem och liknande. Men man behöver inte ha gemensam utrikespolitik för det, och EU behöver inte lägga sig i svensk jakt.

Jimmie Åkesson avser att göra cirka 100 stopp fram till valdagen. Två av dessa görs i Sörmland då han även ska besöka Nyköping där mobiliseringsresan avslutas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Larsson