Arbogamordet: Analys av spår kan dröja

Bevismaterial från mordplatsen och kvinnans bostad har skickats till Nationellt forensiskt centrum (NFC) för analys. Även i det grova misshandelsfallet där två flyktingpojkar misshandlades har bevismaterial skickats till NFC. Men det kan dröja innan polisen får svar.

Eskilstuna/Arboga2016-08-26 17:58

Analys av material och spår från brottsplatsen är en viktig del av polisens utredning. På NFC uttalar man sig inte i pågående fall. Därför går det inte att säga hur lång tid det kan ta innan polisen får svar på analyserna som rör Arbogamordet och den grova misshandeln i Eskilstuna.

Men kanslichefen Liselotte Nielsen Sundberg berättar hur processen fungerar och hur lång tid olika undersökningar kan ta.

– Det beror på vad man hittar för bevis, vad man vill ha för undersökningar och hur stort ärendet är, säger Liselotte Nielsen Sundberg.

Vid ett misshandelsfall kan polisens utredare till exempel vilja ha hjälp med att undersöka telefoner, blod, kläder eller vapen. Men det går inte att göra allt samtidigt. Därför kan det ta lite tid.

– Om vi får in en kniv kanske vi ska leta både dna och fingeravtryck på den. Då måste undersökningarna göras i tur och ordning – i sekvens, förklarar Liselotte Nielsen Sundberg.

Hon berättar att man måste med dna-analysen. Och innan man kan gå vidare med att kolla fingeravtryck måste man se att man får ett bra resultat.

– Annars kanske man måste ta nya prover. Det gör att det kan ta lite tid.

Olika undersökningstyper har olika snittider. Enligt Liselotte Nielsen Sundberg är mediantiden när det gäller en så kallad IT-forensisk undersökning, där man går igenom en dator eller mobil, 50 dagar.

– Är det ett grövre brott där man vill ha fram dna och man kanske också tar till specialanalyser där man går ner på enstaka celler, då pratar vi om en och en halv till två månader, säger Liselotte Nielsen Sundberg.

– Men det beror ju på vad som finns. Finns det mycket dna är det inte svårt att analysera men finns det bara lite DNA är det jättesvårt att analysera och tar per automatik väldigt lång tid, fortsätter hon.

I ett mordfall skickar utredarna oftast inte in allt på en gång.

– Man skickar det man tror är mest relevant från början. Och när man får svar kanske man inser att "det här var ju fel spår" och så får man byta inriktning och skicka in annat material.

– Om du har ett mordfall där du inte har någon misstänkt så är dna och fingeravtryck något av det viktigaste du kan hitta, säger Liselotte Nielsen Sundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!