Årets julklapp i fokus på klädbytardag

1 682 plagg fick nya ägare på lördagen när Folkhögskolan anordnade klädbytardag på Retuna.

24 november 2018 19:00

På Eskilstuna folkhögskola jublades det när Handelns utredningsinstitut (HUI) i veckan utsåg årets julklapp - det återvunna plagget. Arrangörerna bakom klädbytardagen har varit lite före sin tid.

– Ja verkligen, vi har hållit på i nästan tio år. De första åren var vi på folkhögskolan och sedan 2015 på Retuna, säger Alex Fridunger, lärare på folkhögskolans utbildning recykle design.

Vilka plagg var vanligast i dag?

– Det var en glad blandning kopplad till säsong och årstid. Men det var ovanligt bra plagg, bra kvalité.

Vad ger det här er som arrangör?

– VI håller ju på med återbruk och vill hitta alternativ till slit och släng och ohållbar klädkonsumtion. Här kan man byta kläder och förnya sin garderob utan att gynna klädbranschen. Vi fungerar som en motvikt, säger Alex Fridunger.

På klädbytardagarna, som även anordnas på våren, har besökaren med sig upp till fem plagg. Kläderna, skorna, väskan eller vad det nu är, byts mot motsvarande antal biljetter som i sin tur kan bytas mot andra plagg. Några pengar är inte inblandade.

– Vi behöver inte se oss som antingen producenter eller konsumenter.

Årets julklapp brukar väl inte imponera på människor som gillar återbruk?

– Nej, robotdammsugaren skapade inte riktigt samma känsla (skrattar). Men det börjar hända grejer, allt fler förstår vad som gäller. Jag kände ett stort "äntligen" när det offentliggjordes och förhoppningsvis är det här bara början. Det var många besökare som pratade om årets julklapp i dag och jag hoppas och tror att det kan få ett stort genomslag hos allmänheten, säger Alex Fridunger.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Larsson