En man i 40-årsåldern, dömd för dråp till nio års fängelse, avtjänar för närvarande sitt straff på Hällbyanstalten i Eskilstuna.
I början av året tilldelades mannen en varning för misskötsamhet. Det formella skälet var att han vägrat lämna urinprov för drogkontroll.
Mannen som i augusti 2020 stack en kniv i hjärtat på en man dömdes av tingsrätten för mord till tolv års fängelse. Hovrätten ändrade brottsrubriceringen till dråp och sänkte straffet till nio år. Den första strafftiden avtjänades på Kumlaanstalten.
Efter flytten till Hällby började problemen.
Enligt mannen har hans oförmåga att lämna stående kissprover på Hällbyanstalten medfört att han har fått flera varningar. Det har i sin tur fått oskäliga konsekvenser.
Enligt mannen får han inte längre en viss medicin vilket påverkat hans förmåga att studera. Han har mått psykiskt dåligt och har varit sjukskriven. Varningarna har även påverkat hans rätt att ta emot besök och att beviljas permissioner.
Den dråpdömde mannen hävdar att han aldrig har vägrat lämna drogprover, han kan bara inte göra det stående, vilken han slapp på Kumla. Hans vädjan om att få lämna urinproverna sittandes, som han gjorde på Kumla, har nekats.
Mannen säger sig lida av posttraumatiskt stressyndrom och att omständigheterna kring det stående kissprovet triggar hans besvär. Det låser sig. Han hävdar att Hällbyanstaltens krav strider mor Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna.
Den senaste varningen valde han också att överklaga.
Kriminalvårdens överprövning utmynnade dock i samma bedömning som tidigare, varningen kvarstod.
Även detta beslut överklagades, till förvaltningsrätten, och i veckan kom utslaget.
Förvaltningsrätten som inte utövar tillsyn över Kriminalvården uttalar sig inte om Hällbyanstaltens rutiner. Prövningen är begränsad till om det var korrekt eller inte av Kriminalvården att tilldela mannen en varning för underlåtenhet att lämna drogprov.
Domstolen har tagit del av ett psykologutlåtanden som visar att mannen sannolikt lider av PTSD och utesluter inte att han har de svårigheter han uppger. Det framgår dock inte av det medicinska underlaget, anser förvaltningsrätten, att det vore omöjligt för honom att göra drogprovet på det sätt som anstalten kräver.
"Kriminalvården har därmed haft fog för sitt beslut" skriver domstolen.