Jimmy Jansson (S) vädjar till ungdomarnas föräldrar

Ungdomar som har hittat ett intresse som de brinner för är i grunden något positivt. Men det får inte ske på bekostnad av andras nattsömn. Det menar Jimmy Jansson (S) som nu vädjar till ungdomarnas föräldrar – och till ungdomarna själva.

Jimmy Jansson (S) har följt vår rapportering om problemen kring a-traktorer. "Om mina barn ertappades med detta i en framtid trots att vi pratat om det och jobbat igenom frågan så skulle jag knappast bidra till tankning."

Jimmy Jansson (S) har följt vår rapportering om problemen kring a-traktorer. "Om mina barn ertappades med detta i en framtid trots att vi pratat om det och jobbat igenom frågan så skulle jag knappast bidra till tankning."

Foto: TT/Faksimil Eskilstuna-Kuriren

Eskilstuna2022-02-22 08:49

I en serie artiklar uppmärksammar vi ungdomar med a-traktorer i Eskilstuna. Hur boende i områdena där ungdomarna vistas får sin sömn förstörd av hög musik, sladdande däck och dunkande bas. Men också att ungdomarna själva vädjar om att bli behandlade med respekt.

En som läst artiklarna och följt debatten är kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

– Kommunen sliter också med detta. Även om det sällan är vår mark de vistas på. Men när människor blir störda angår det oss alla. Vi har dock begränsat med verktyg som det ser ut, skriver han i ett mejl till tidningen.

En reflektion han gör är att det faktiskt är minderåriga det handlar om. Och att det därför finns ett föräldraansvar.

– De som kör traktorerna är trots alla minderåriga. Alltså finns det föräldrar som någonstans måste reflektera över hur hänsynstagande deras barn är eller inte, skriver han och fortsätter:

– Samtidigt är ungdomar just ungdomar. Med allt vad det betyder. Ju mer andra blir irriterade, desto större tycks lusten vara att irritera. Märkligt det där. De flesta av oss kan nog relatera till vår egen ungdom. Men likt förbannat. Det är inte hållbart att människors nattsömn och boendemiljö förstörs på detta sätt. Visst kan bommar och stängsel sättas upp. Eller larm som skapar obehag för ungdomars öron. Sådant finns. Men det betyder i regel att problemet bara flyttar sig.

Nu vädjar han till ungdomarna och deras föräldrar.

– En vädjan om större mognad och ansvarstagande från dessa ungdomar och deras föräldrar är på sin plats. Jag tänker att alla föräldrar borde vilja att ens barn ska vara respektfullt och ta hänsyn till andra. Alla föräldrar vill nog också sova om natten om man jobbar och står i. Har man en ungdom som har ett fordon av detta slag kan det vara vettigt att ta en diskussion om detta. En förälders primära uppgift i livet är trots allt att vägleda sina barn och unga till att bli som folk. Kanske till och med engagera sig i vad ungdomarna gör och är på fritiden.

Du som själv är förälder och utbildad lärare, hur skulle du agera om det här gällde ett av dina barn?

– Om mina barn ertappades med detta i en framtid trots att vi pratat om det och jobbat igenom frågan så skulle jag knappast bidra till tankning. Kanske skulle jag gömma nyckeln tills det fungerar. Körkort är en frihet under ansvar och är man minderårig har föräldrar ett stort ansvar.

Vad kan ni göra från kommunens håll?

– Det kommunen gör är att ha ett nära samarbete med polisen, fastighetsägare och att samla in och få en successiv lägesbild av var problemet är har vi ett system som heter Embrace. Det ligger sen till grund för polisen, socialtjänstens och andras prioriteringar för att bryta upp och få bort problem. Men krasst så är det så att det inte alltid går att härleda detta till lagbrott och polis och socialtjänst har såklart annat att brottas med också. Kommunen kan helt enkelt inte göra mycket annat än möjligtvis bidra till att det erbjuds alternativa platser. Om det fungerar och alla acceptera det.

Kanske finns lösningen i att hitta en gemensam väg framåt.

– Om det är så att föreningslivet, kanske bildningsförbunden, skulle kliva fram och ta ett ansvar så kan det vara möjligt att diskutera att kommunen och näringslivet hittar möjliga platser att vistas på där ingen eller få blir störda. Ungdomarnas aktivitet bygger ju på att åka mellan olika ställen och hänga där. Umgås helt enkelt. Snacka och spela musik. Så det behövs säkert fler platser. Om inte drivkraften är att jävlas och provocera utan att just åka runt lite och hänga, så borde det kunna vara en väg framåt. Men det betyder att alla som är aktiva med sina a-traktorer ställer upp på det och visar boende respekt. Annars är det ingen mening.

Oavsett så är inte konflikt en väg framåt menar Jimmy Jansson. 

– Ett motorintresse och att umgås är i grunden något positivt. Men det kan inte ske på bekostnad av andra. Risken finns att frustrationen leder till att en situation urartar och en upptrappning. Samtidigt finns i förlängningen risk att lagstiftare minskar möjligheten till dessa fordon i framtiden. Problemet finns i hela landet. Och det vore synd för kommande generationer av unga. Jag hoppas det går att hitta en väg framåt.

Goda exempel

Det finns goda exempel på hur problemen kring a-traktorer hanterats i andra kommuner.

I Strängnäs öppnar företagaren Thomas Lövstad Holmlund upp P10's Lastbilsverkstad varannan lördag för motorintresserade ungdomar. 

I Haninge har de motorburna ungdomarna knutits till ett grannsamverkansprojekt och åker runt i bostadsområden och håller koll. "Att ungdomarna nu hjälper oss att köra runt och hålla ögonen öppna blir en win win-situation för både oss, ungdomar och allmänhet.", säger polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!