Restaurangens reaktion på beskedet: "Positivt för alla"

På torsdag lyfts nästan alla restriktioner som sedan pandemins utbrott tvingat krogbranschen att gå på knäna. Hos Mocca Deli i Eskilstuna var nyheten ett glädjebesked.

Stämningen på Eskilstunas populära Mocca Deli är god inför torsdagens lättade restriktioner.

Stämningen på Eskilstunas populära Mocca Deli är god inför torsdagens lättade restriktioner.

Foto: Felix Olsson

Eskilstuna2021-06-29 16:47

Efter nästan nio månader av hårda restriktioner återgår krogbranschen till normala rutiner på torsdag. Nästan. Inomhus finns fortarande en gräns för max antal gäster per bord – åtta i stället för fyra – och avstånd om en meter mellan varje bord ska hållas. Men nu tas serveringsställenas begränsade öppettider helt bort, och för utomhusservering finns inte längre något maxantal för hur stort ett sällskap får vara.

undefined
Hanna Milhouse och Johanna Olsson-Köpman ser fram emot att äntligen kunna välkomna grupper om fler än 4 personer utan att behöva dela upp dem på flera bord.

Tidigare i veckan skrev Dagens Nyheter om att de lättade restriktionerna för med sig ett nytt problem för krogbranschen: Brist på kockar och serveringspersonal, som under pandemin tvingats söka sig till andra branscher när deras egen hängt löst.

Det är ett problem som populära Mocca Deli i Eskilstuna är förskonade från.

undefined
Mocca Deli i Eskilstuna har tvingats anpassa sina rutiner under pandemin, men personalen säger att man klarat sig mycket bättre än många andra i branschen.

– Det är klart att det funnits en oro hos alla, men med tanke på omständigheterna har vi haft det väldigt bra, säger Hanna Milhouse, platschef på Mocca Deli i Eskilstuna.

– Som alla andra har vi fått anpassa våra öppettider efter restriktionerna, men vår personal har kunnat få ihop sina timmar ändå. Vi har haft tur, vi var väldigt populära innan pandemin och har inte behövt varsla någon. Det svåraste har varit restriktionerna om hur många som får ingå i ett sällskap, säger hon.

undefined
Platschef Hanna Milhouse säger att hon och hennes kollegor blev glada när de fick höra att restriktionerna mot krogbranschen äntligen ska lättas.

Gränsen höjs på torsdag från max fyra personer per bord till åtta. Enligt Hanna Milhouse är skillnaden enorm, inte minst för att personalen nu kommer kunna fokusera på sitt jobb – att erbjuda bra service – i stället för att tvingas bryta upp familjer och kompisgrupper och placera dem vid olika bord.

– Det har känts svårt när det kommit barnfamiljer. Räknas ett spädbarn i någons knä som en person? Vem som helst förstår att familjer vill äta tillsammans, och vi har tvingats bryta upp dem. Grupper om fem personer har nästan varit värst. Det känns skönt att kunna köra på som vanligt nu, säger Hanna Milhouse.

Johanna Olsson-Köpman har jobbat på Mocca Deli sedan januari, och hon delar sin kollegas inställning.

– Att jobba i krogbranschen under pandemin har varit utmanande. Man behöver ett visst psyke för att gå fram till vänner och be dem att sära på sig, det ska bli skönt att slippa. Nu när vaccinationerna har tagit fart så ser vi också äntligen att många av våra trogna stamgäster börjar komma tillbaks, äldre par som är glada över att våga komma ut igen. Det känns jätteroligt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!