Young revolution ska göra ungas röster hörda

En satsning som ska lyfta fram psykiska ohälsa bland unga och ge ungdomar bättre självförtroende: "Jag uttryckte inte mina känslor"

Från vänster vid bordet, Chadoman Haidar,  Sarina Bandicksson och Martina Mokhlis. Från vänster vid disken Amanda Hanna och Noaf Ali.

Från vänster vid bordet, Chadoman Haidar, Sarina Bandicksson och Martina Mokhlis. Från vänster vid disken Amanda Hanna och Noaf Ali.

Foto: Ibrahim Al-Khaffaji

Eskilstuna2021-06-06 12:00

Sedan mitten av 1980-talet har andelen unga som säger att de har återkommande psykiska besvär fördubblats, enligt Folkhälsomyndigheten. 

I Eskilstuna har Sisters in Business gjort satsningen Young Revolution för att stötta ungdomar och göra något åt den ökande psykiska ohälsan. 

– Syftet med satsningen är att göra ungas röster hörda, att sätta ungas bekymmer i centrum, säger Sarina Bandicksson lifecoachen som är projektledare.

Ungdomarna i Young Revolution ses en gång i veckan vid Tullgatan3 i Eskilstuna och diskuterar frågor som berör dem, som skolan, livet hemma, vänner och relationer. Tanken är att lyssna på och uppmärksamma ungas problem. Det kostar 100 kronor per år för att vara med. Allt arbete som görs i samband med Young Revolution är ideellt. Och de försöker att nå ut till unga via sociala medier.

Medlemmarna Naof Ali 20 år gammal och Chadoman Haidar 18 år gammal berättar hur de gör när en deltagare har problem. De har varit med sen starten.

– En person som mår dåligt eller går igenom något svårt kan ta upp det på våra möten. Ungdomarna ska känna sig trygga. Man dömer inte varandra här, säger Naof Ali.

– Vi ger varandra tips. Sedan har vi individuellt utvecklingssamtal med lifecoachen som ska guida oss vad vi behöver göra.

Young revolution sätter ungdomar och deras mående i fokus Och Naof Ali använder sig själv som exempel.

– Jag var helt annan människa förut. Jag var isolerad, uttryckte inte mina känslor och förträngde min smärta. När någon förolämpade mig blev jag direkt våldsam och konfrontativ. I dag förstår jag att våld inte löser något och att det är viktigt att prata om hur man mår, säger Naof Ali. 

Personlig utveckling är grundpelaren i satsningen för att hjälpa ungdomarna att komma vidare och undvika destruktiva beteenden. Young Revolution har också samarbete med ett bemanningsföretag för ge möjligheter att söka jobb. 

undefined
Från vänster, Amanda Hanna och Noaf Ali. Ambitioner är stora för Young Revolution.

Young Revolutionen har i dag 50 medlemmar och på grund av Coronapandemin ses inte mer än åtta personer åt gången. Men när Young Revolution har aktiviteter är det fler som träffas. 

– Vi spelar fotboll, basket och hittar på roliga aktiviteter som inte kostar så mycket, säger Amanda Hanna från Årby Skol IF. Det är fler ungdomar som kommer när vi har fysisk aktivitet. Framöver ska vi fokusera på Årby för att vi vet att vi behövs där. 

Ambitionerna är stora för Young Revolution, dit alla är välkomna, oavsett hudfärg, kön, religiös tillhörighet eller sexuell läggning. 

– Om två år ska vi ha många fler medlemmar och vi vill göra den här satsningen nationellt, säger Chadoman Haidar. Själv vill jag utvecklas som människa och jag vill hjälpa många andra ungdomar.

– Om två år ska människor känna igen oss. De ska peka på oss och säga "där är de som hjälper ungdomar", det är det jag vill, säger Naof Ali. 

Young Revolution vill ge ungdomar bättre självförtroende men också ett bättre rykte. De anser att en förutsättning för att kunna lösa deras problem är att lyssna på dem.

– Jag ser människan bakom smärtan och jag hör ropen på hjälp från ungdomarna som behöver en hand att hålla i, säger Sarina Bandicksson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!