Vabbandet fortsatt högt i Eskilstuna

Förra veckan ansökte 1310 Eskilstunabor om tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn, så kallat vab. Veckan dessförinnan låg antalet ansökningar i kommunen på 1589 – vilket är den högsta veckosiffran sedan i mars 2020.

På Karamellens och Glömsta förskola i Torshälla märks vabbandet av både bland barnen och i personalgrupperna, berättar förskolechefen Jarna Parkkila.

På Karamellens och Glömsta förskola i Torshälla märks vabbandet av både bland barnen och i personalgrupperna, berättar förskolechefen Jarna Parkkila.

Foto: Kollage: TT/Privat

Eskilstuna2021-10-20 11:05

"Vid symtom behöver barnet stanna hemma så länge det har symtom samt ytterligare två dygn" lyder uppmaningen från Folkhälsomyndigheten. Buffertdagarna ska upprepas för varje gång ett barn uppvisar symptom vilket, tillsammans med ett tidigt RS-utbrott och förkylningar, kan förklara den ovanligt vab-tunga hösten.

– Det är väldigt haltande i barngrupperna – vissa dagar är barnen bara hälften så många. Det är mycket förkylningar men också maginfluensa och annat – det märks att det är infektioner i mängder nu, säger Jarna Parkkila, förskolechef på Karamellens och Glömsta förskola i Torshälla.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar inte att barn i förskoleålder testas för covid-19, men Jarna Parkkila märker att pandemin har påverkat benägenheten att hålla barn hemma.

– Försiktigheten hänger med; att det är bättre att ta det säkra före det osäkra och se vad det utvecklar sig till. Och om barnen verkar hängiga och inte orkar med verksamheten ringer vi hem dem.

Förutom barnens bortvarande märks vabbandet av i personalgrupperna på förskolorna i Torshälla, berättar Jarna Parkkila. 

– Ett flertal medarbetare är hemma varje dag – antingen på grund av egen sjukdom eller vab, säger hon.

Den 1 november kan barn med snoriga näsor åter välkomnas till förskolorna. Då ändras nämligen Folkhälsomyndighetens riktlinjer, och endast ett feberfritt dygn rekommenderas som buffert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!