12 000 råttor – nya effektiva metoden som dödar

När råttbekämpningen alltmer övergår till digitala fällor går det att mäta antalet råttor på ett nytt sätt. I Sörmland registrerade Anticimex 12 000 råttor under 2023.

Joakim Olsson, regionchef för Anticimex Sörmland, berättar om den nya sortens fällor och nya sätt att övervaka råttor.

Joakim Olsson, regionchef för Anticimex Sörmland, berättar om den nya sortens fällor och nya sätt att övervaka råttor.

Foto: Anton Swärdhagen

Eskilstuna2024-03-31 05:09

En miljon råttor. Eller rättare sagt 1 020 409 råttor, det fångade företaget Anticimex in under 2023, fyra procent fler än 2022. I Sörmland registrerades 12 000 råttor under fjolåret och problemet är störst i storstäderna.

– När städerna växer är det mer folk, folk som käkar korv och slänger pappret, folk som har picknick och tappar en smörgås. Allt vi lämnar efter oss är perfekt för råttor, säger Joakim Olsson, regionchef för Anticimex.

Några specifika siffror för de olika städerna har inte företaget – men råttorna finns överallt.

– Ingen har räknat dem, men råttor trivs i människors närhet, på grund av soporna vi skapar.

undefined
Råttor dras till människor - eller åtminstone till de sopor i form av matrester vi lämnar efter oss.

Tidigare har man hanterat större råttinvasioner med gift.

– Man la ut gift i betesstationer. Sedan kom det nya lagar om att man inte får ha permanentbetning, vilket var jättebra att man lagstiftade om. Det förekom sekundärförgiftning, att andra djur fick i sig av giftet, och vi ska inte sprida gift omkring oss, säger Joakim Olsson.

Istället för giftstationerna används allt fler digitala fällor.

Joakim Olsson förklarar hur de fungerar:

– Man spänner upp fällorna i avloppsrör. Fällan känner av att det är en råtta och inget annat som kommer i avloppet. Fällan slår ned med piggar och råttan dör direkt och spolas bort av avloppsvattnet.

undefined
Att sortera matavfallet är inga problem, säger Anticimex Joakim Olsson, men man måste vara noga med hur matavfall förvaras. Råttor ska inte kunna ta sig in.

Att de digitala avloppsfällorna fungerar fick man bevis för i Uppsala: Under ett enda dygn slog fällan ned på 300 råttor. Det finns också digitala övervakningssystem, som registrerar råttornas rörelser utan att döda dem. Drygt 700 000 råttrörelser registrerades under fjolåret.

– Vi får mätbarhet på ett helt nytt sätt. När vi la ut gift visste vi inte hur många som ätit av det eller hur många som fanns kvar. Men nu kan vi sätta in artilleriet där det behövs. Det kan vara så stora problem att vi måste lägga ut gift, under begränsade perioder.

undefined
Joakim Olsson, regionchef för Anticimex Sörmland, säger att målet inte är att utrota råttorna, men att de måste begränsas när de kommer för nära människor.
undefined
Råttor finns överallt, men mest i de största städerna.

Viss råttfara fruktar Anticimex att ökande förvaring av matavfall kan medföra, när allt fler kommuner inför matavfallssortering.

– Själva sorteringen är ingen fara, men det som kan vara problematiskt är hur man förvarar soporna. Sopbehållare måste vara stängda. Har man kärl i soprum behöver man kolla att det inte finns glipor. Ser man råttavföring vet man att de kommer in.

Och hur är det nu, kan råttorna komma upp ur toaletten?

– Det kan hända. Men även ur golvbrunnen i badrummet, säger Joakim Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!