Den 24 augusti 2021 fick kommunen in klagomål från boende i Roxnäs om att det runnit ut mycket orenat avloppsvatten i naturen. Det hade bildats en mindre sjö på platsen och luktade illa i området.
Personal från Eskilstuna energi och miljö, EEM, som varit där och arbetat med pumpen hade svarat de klagande att det måste komma mycket regn för att avföringen och lukten skulle försvinna. En bit nedanför platsen ligger Väsbyviken och de klagande var oroliga för att kvaliteten på deras badvatten skulle påverkas av utsläppet.
Totalt rann det ut 133 000 liter orenat avloppsvatten i naturen från EEM:s pumpstation vid villaområdet i Roxnäs.
– Det är relativt mycket. Vi skulle inte ha behövt släppa ut så här mycket om vi hade en korrekt installation vid det tillfället, säger Andreas Bander, distributionschef för VA på EEM.
– Vi har bättre kontroll i dag med en korrekt installation.
Eskilstuna kommun, som är tillsynsmyndighet för EEM, uppmanade företaget att svara på vad som kunde vara orsak till de boendes synpunkter. Den 21 september kom svaret att orsaken var att den ena pumpen gått sönder under semesterperioden och att den andra varit i sämre skick, men i drift hela tiden. Orsaken till lukten var att bräddningsbrunnen blivit fylld.
Bräddning innebär att orenat avloppsvatten släpps ut när ledningssystemet är överbelastat.
I januari 2022 anmälde kommunens miljö- och räddningstjänstnämnd EEM till polis och åklagare för försvårande av miljökontroll och miljöbrott då underrättelsen inte kom in till kommunen förrän cirka en månad efter händelsen. Därför hade inte kommunen grund för att avgöra om det skulle behövas ytterligare lokala saneringsåtgärder.
"Utsläppet är inte obetydligt", skrev kommunen i anmälan och poängterade att det fanns en liten risk för bakterier vid närliggande bryggor.
Åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål gav EEM ett strafföreläggande – med en bot på 30 00 kronor – för försvårande av miljökontroll.
Enligt föreläggandet har befattningshavare vid EEM av oaktsamhet underlåtit att omgående underrätta tillsynsmyndigheten om driftsstörning med utsläpp av 133 kubikmeter orenat avloppsvatten under perioden.
"Driftstörningen har kunnat leda till olägenheter för människors hälsa eller miljön", står det i föreläggandet.
– Det som hände var egentligen att det var lite olyckliga omständigheter, att det var vakanta tjänster, det var semestertider och det grundar sig väl i att det var lite otydliga ansvarsområden, vem som skulle rapportera in det här egentligen i det skedet, säger Andreas Bander på EEM.
Han understryker att EEM inte fått strafföreläggandet för själva driftsstörningen utan på grund av att de var sena med att rapportera in den till miljökontoret.
– En pump var sönder och den andra pumpen gick på reducerad kapacitet, men det som var felaktigt i det här var att vi var ju blinda i att det bräddade för att bräddnivåslarmen var felaktiga, det var en felaktig installation så att det bräddade tidigare än vad vi ser att det gör.
Efter det inträffade har företaget förtydligat ansvarsområdet för den som rapporterar in och hur snabbt det ska göras vid den här typen av händelser.
– Det var ett fel i bräddnivåerna, alltså det som talar om för oss om det bräddar och när det börjar brädda. Den installationen var felaktig så det är ju åtgärdat och kontrollerat på övriga pumpstationer också då så att vi ska snabbare kunna reagera, säger Andreas Bander.