Kan bli dyrt att köra vattenskoter utan förarbevis

Lagen om förarbevis för vattenskoteråkare trädde i kraft i maj och påföljdspraxis saknas. En yngling som ertappades på vattenskoter i Sundbyholm för tre veckor sedan blir därför en del av historien.

Sedan den 1 maj i år krävs förarbevis för att framföra en vattenskoter på svenskt vatten.

Sedan den 1 maj i år krävs förarbevis för att framföra en vattenskoter på svenskt vatten.

Foto: Maja Suslin/TT

Eskilstuna2022-08-16 12:02

Vid 18-tiden den 21 juli kom en 19-årig man åkande på en vattenskoter i Sundbyholm, med en kamrat som passagerare. Samtidigt genomförde en polispatrull kontroller av sjötrafikanter utanför gästhamnen. 

19-åringen stoppades och erkände att han saknade förarbevis för den farkost han åkt på från Kvicksund.

Han skulle bara "testa maskinen". 19-åringen sade sig ha undersökt vad som krävdes för att få ett förarbevis och ångrade att han inte gjort sakerna i rätt ordning.

Efter genomförd utbildning, med godkänt resultat, borde han ha ansökt om förarbevis från Transportstyrelsen.

Utbildningen som ska omfatta minst 15 timmar, består av teoretiska och praktiska moment med vattenskoter. Det ingår även ett prov.

undefined
Sedan den 1 maj i år krävs förarbevis för att framföra en vattenskoter på svenskt vatten.

19-åringen, som erkänt brottet "olovligt förande av vattenskoter", har även gått med på att motta ett strafföreläggande. 

Åklagaren i målet, extra åklagare Marcus Femberg, som åtalat föraren vid Eskilstuna tingsrätt, har dock inte kunnat föreslå något påföljdsförslag då det saknas påföljdspraxis. Följaktligen har åklagaren inte heller kunnat utfärda något strafföreläggande.

Att straffet blir böter i någon form är klart, men är upp till Eskilstuna tingsrätt att avgöra om det blir dagsböter eller penningsböter.

Det finns enligt Marcus Femberg en dom från Nacka tingsrätt att luta sig emot. I domen som avkunnades den 30 juni blev påföljden 30 dagsböter á 250 kronor, 7 500 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!