23 december 1971: Nya mynt att hålla reda på

Vid årsskiftet för femtio år sedan försvann ett- och tvåöringarna och inom handeln behövde man bygga om kassaapparaterna så att avrundningen till närmaste femöring gick automatiskt.

Eskilstuna-Kuriren den 23 december 1971. På bilden står Rita Lundqvist vid Sparbankens myntsorteringsmaskin som behövde byggas om.

Eskilstuna-Kuriren den 23 december 1971. På bilden står Rita Lundqvist vid Sparbankens myntsorteringsmaskin som behövde byggas om.

Foto: Arkiv

Eskilstuna2021-12-23 07:43

Nostalgi

2010 försvann det sista öresmyntet i Sverige och enkronan blev då den lägsta valören. Den utvecklingen hade sannolikt få sett framför sig för femtio år sedan när Riksbanken hade beslutat att plocka bort ett- och tvåöringen ur pengacirkulationen. 

I en artikel den 23 december 1971 beskrev Eskilstuna-Kuriren hur handeln hanterade förändringen som innebar att slutsumman som kunden skulle betala behövde rundas av till närmaste femöring.

På Domus skulle man börja bygga om kassapparaterna direkt efter årsskiftet så att avrundningen skedde automatiskt. Men i början skulle kassörskorna få räkna i huvudet. Överlag var handeln glad över förändringen då man slapp allt plockande med de små mynten som det dessutom ofta var brist på.

– Det har varit svårt att få tag på småmynt, speciellt tvåöringar, sade Rune Königsson som var chef på varuhuset Tempo.

Det problemet hade man inte haft hos konkurrenten Domus.

– Vi har haft en kampanj för att få in småmynt till kassorna så vi har aldrig haft någon besvärande brist på dem, sade Erling Johansson som titulerades som disponent på det kooperativa varuhuset.

Samtidigt som småmynten försvann ersattes den gamla stora femöringen med en ny mindre variant och ett nytt femkronorsmynt lanserades också. På bankerna i Eskilstuna räknade man inte med att nyordningen skulle ställa till med några större problem. Man behövde bara bygga om sina myntsorteringsmaskiner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!