Söker statligt stöd för att få bort fluffhögen

Fluffhögen har slutat brinna för länge sedan men 23 000 ton farligt avfall ligger fortfarande kvar på marken i Hammarby utanför Eskilstuna. Nu har kommunen fått statliga medel för att utreda hur man ska kunna bli av med avfallet för gott.

23 000 ton farligt avfall ligger kvar på marken i Hammarby i den fluffhög som brann med jämna mellanrum 2013. Kommunen har nu fått statligt stöd för att utreda hur avfallet ska kunna tas om hand permanent.

23 000 ton farligt avfall ligger kvar på marken i Hammarby i den fluffhög som brann med jämna mellanrum 2013. Kommunen har nu fått statligt stöd för att utreda hur avfallet ska kunna tas om hand permanent.

Foto: Eskilstuna kommun

Eskilstuna2022-01-10 06:47

2013 åkte räddningstjänsten i skytteltrafik ut till ett område i Hammarby för att släcka bränder som flammade upp i en hög med restprodukter från bilskrotning, så kallat fluff. 

Företaget som ägde marken och hade tagit emot fluffet gick senare i konkurs vilket gjorde att Eskilstuna kommun stod utan motpart när det gällde ansvaret för saneringen.

2015 kunde kommunen tack vare 3,8 miljoner kronor i stöd från Naturvårdsverket utföra akuta åtgärder för att förhindra allvarliga föroreningsskador.  3 000 ton av avfallet kördes bort och ur materialet sorterades en fin fraktion fram som användes för att täcka över fluffhögen.

– Det gjorde att det slutade brinna men avfallshögen har legat kvar där sedan dess, säger Joakim Person, strateg på Eskilstuna kommun med inriktning mot förorenade områden.

undefined
Joakim Persson arbetar som strateg på Eskilstuna kommun med inriktning mot förorenade områden.

De 23 000 ton som ligger kvar på marken är klassat som farligt avfall på grund av halterna av koppar och zink. Dessutom har förhöjda värden av PFAS (syntetiskt framställda kemikalier som använts i många produkter och kan vara giftiga) uppmätts i delar av grundvattnet.

Under åren 2018-2020 började Eskilstuna kommun med egna medel utreda frågan kring hur problemen med avfallshögen skulle lösas. 

– Vi kom fram till att det finns tre möjliga alternativ; att göra en deponi och täcka över materialet, att köra iväg högen och deponera det någon annanstans eller att köra iväg allting för förbränning. Vi landade i att det sistnämnda alternativet vore bäst men det skulle kosta väldigt mycket pengar, säger Joakim Persson.

 Enligt en grov kalkyl handlar det om mellan 29 och 89 miljoner kronor, en kostnad som kommunen inte anser sig ha råd med.

– Vi bytte spår och försöker nu söka statliga medel för att åtgärda problemet permanent. Ett första steg är att göra kompletterande undersökningar till vilket vi beviljats 668 000 kronor från Länsstyrelsen. Det arbetet ska bli klart under året.

undefined
Fluffhögen brinner inte längre men materialet som är kvar på marken är klassat som farligt avfall på grund av höga halter av koppar och zink.

Syftet är att få en mer precis uppfattning om risker för människa och miljö, vilka åtgärder som krävs och vad de kostar.

Parallellt med ansökan om statligt stöd för saneringen kommer kommunen inleda en process om att expropriera den förorenade fastigheten som med juridiska termer är abandonerad, det vill säga herrelös.

– En sådan process tar tid och därför är det svårt att säga något om när fluffhögen kan vara åtgärdad.

Karta: Hammarby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!