I landet som helhet anmäldes 207 000 nya jobb i mars vilket är rekord i modern tid. Under mars månad anmäldes 2 339 lediga jobb på Arbetsförmedlingens platsbank i Eskilstuna, en ökning med 79 procent jämfört med samma månad förra året.
Men enligt den statistik som presenterades på tisdagen var det bara 393 sökande som anställdes. Det glappet belyser de strukturella problem som arbetsmarknaden i Eskilstuna har, enligt Kristina Bengtsson, chef på Arbetsförmedlingen i länet.
– Läget på arbetsmarknaden är på ett sätt otroligt glädjande. Vi har många etableringar och lediga jobb i Eskilstuna vilket naturligtvis är bra. Men problemet är att arbetsgivarna inte får tag i rätt personer. Det är en svår ekvation att lösa när alltför många av de arbetssökande inte har den kompetens och erfarenhet som arbetsgivarna efterfrågar, säger hon.
Under mars var 6 300 Eskilstunabor inskrivna som arbetslösa vilket motsvarar 12,3 procent, en minskning med 1,3 procentenheter jämfört med mars 2021. Bland utrikesfödda är 27,8 procent inskrivna som arbetslösa.
– Det är positivt att andelen sjunker men det är ett fortsatt bekymmersamt läge i Eskilstuna som har bland de högsta arbetslöshetssiffrorna i landet. Den enskilt viktigaste faktorn för att få jobb är att man har en gymnasieutbildning. Det är en vattendelare. Därför försöker vi på alla sätt att få fler att utbilda sig.
För personer med högskoleutbildning finns de lediga jobben framför allt inom vård, skola och omsorg. Men jobbutsikterna är mycket goda även för dem med ingenjörsyrken och inom IT-branschen. Det berättar Kenneth Eriksson som är företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Sörmland.
– Det råder även brist på arbetskraft där det inte krävs högskoleutbildning. Det handlar bland annat om transportsektorn som efterfrågar buss- och lastbilsförare samt byggsektorn där det framför allt är målare och elektriker som behövs.
I Eskilstuna märks också ett ökat behov bland de många företag som etablerat sig inom lager och logistik.
– De rekryterar nyckelpersoner till att börja med. Men lagerjobben kommer att trilla in de närmaste månaderna och det kommer att göra stor skillnad på arbetsmarknaden i Eskilstuna med omnejd, säger Kenneth Eriksson.
Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S), ser ett gynnsamt läge för individer som står utanför arbetsmarknaden och hoppas att fler passar på och gör sig anställningsbara.
– Det var ändå inte så länge sedan det inte fanns några lediga jobb i Eskilstuna – det gör det nu. Håller konjunkturen i sig kommer företag i kommunen behöva nyanställa 5 000 personer de kommande åren. Med 7 000 arbetslösa i kommunen låter det som ett guldläge. Problemet är att minst hälften av dessa människor har på tok för låg utbildning.
På senare år har kommunen sett över försörjningsstödet och infört aktivitetsplikt i syfte att få fler att utbilda sig och söka jobb. Jimmy Jansson ser helst att de som i dagsläget står utanför arbetsmarkanden i Eskilstuna kommer i sysselsättning och menar att det är upp till var och en att utbilda sig.
– Vi erbjuder ett stort utbud av arbetsmarknadsutbildningar och för den som vill och vågar satsa är möjligheterna oändliga. Kan vi inte mätta efterfrågan på arbetskraft så får vi locka hit människor utifrån som vill ta de här jobben.