Hyndevadsdammen i Skogstorp reglerar Hjälmarens utflöde i Mälaren. Dammen byggdes i samband med den stora sjösänkningen av Hjälmaren och invigdes i slutet av 1880-talet. Grundkonstruktionen av dammen har varit densamma sedan dess och fram till det nu avslutade renoveringsarbetet sköttes regleringen via 36 manuella träluckor.
Trots att luckorna tätats under åren har regleringen av vattnet varit förenat med stora svårigheter i form av läckage. Den gamla dammen var också instabil på grund av sprickbildning i berggrunden.
Den nödvändiga moderniseringen av dammen har skett i två etapper och förra året var arbetet klart. Då hade de 36 gamla luckorna bytts ut mot 13 fjärrmanövrerade automatluckor i stål.
Arbetet, som finansierats av Hjälmarens vattenförbund, hade en totalkostnad på 40 miljoner kronor. Nu har MSB fattat beslut om att bevilja Eskilstuna kommun ett bidrag på 24 miljoner för ”förebyggande åtgärder mot naturolyckor”.
– Egentligen är det vattenförbundet som sökt och kommer att få pengarna men eftersom dammen ligger i Eskilstuna kommun var vi ”tvungna” att stå bakom ansökan, säger Kristina Birath, miljö- och samhällsbyggnadsdirektör i kommunen och tillika ordförande i Hjälmarens vattenförbund.
Hon välkomnar stödet och är närmast lyrisk i beskrivningen över vad renoveringen medfört.
– Det är ett historiskt arbete och en fantastisk insats som utförts där vi nu fått dramatiskt förbättrade möjligheter att styra dammen, säger hon.
De gamla luckorna kunde ta en vecka att öppna om de var frusna.
– De nya moderna luckorna är elektriskt styrda och nu kan vi ändra flödet på några sekunder.
Åren fram till renoveringen har kantats av bråk och kritik, framför allt från båtägare i Hjälmaren. De har hävdat att regleringen vid dammen inte skötts enligt den gällande vattendomen vilket ska ha medfört ett alltför lågt vattenstånd i sjön.
– Den typen av bråk slipper vi förhoppningsvis under de närmaste 200 åren. Och även om det inte är helt lätt att reglera vattenflödet har vi betydligt bättre koll nu än tidigare, säger Kristina Birath.
Till skillnad från andra större sjöar i Sverige ägs inte Hjälmarens vatten av staten utan är uppdelad på flera ägarintressen, framförallt mark- och vattenägare runt Hjälmaren samt kommunerna Arboga, Eskilstuna, Katrineholm, Vingåker och Örebro.