Eskilstunabröder åtalade för spektakulärt mord

Uppsala tingsrätt åtalar två unga Eskilstunabröder, deras två jämnåriga halvbröder i Uppsala samt en 16-årig flicka för mordet på en 26-årig man i Enköping, i slutet av mars.

Brottsoffret ska ha lockats till platsen av den 16-åriga flickan.

Brottsoffret ska ha lockats till platsen av den 16-åriga flickan.

Foto: Andreas Segersköld

Eskilstuna2023-09-25 10:13

Två av de fem mordåtalade ungdomarna är i dag 17 respektive 18 år gamla. Den yngste bor i Eskilstuna, den andre har nyligen flyttat härifrån. De andra är två är deras halvbröder, boende i Uppsala. De är 16 respektive 17 år. Utöver dem åtalas en 16-årig flicka som var 15 vid mordtillfället.

Enligt kammaråklagare Lina Elfwing har de tillsammans och i samförstånd berövat en 26-årig man livet genom hängning. Brottet ska ha skett den 24-25 mars, och föregåtts av noggrann planering.

26-åringen hittades den 1 april efter ett polisärt hundsök i området. Spåren ledde till ett träd där 26-åringen hängde död från en gren i ett rep, med fötterna cirka en halv meter från marken. Hans kropp var då djupfryst efter att ha hängt i trädet i en vecka.

Enligt en rättsläkarrapport var dödsorsaken kvävning genom hängning.

Enligt stämningsansökan hade den 16-åriga flickan stämt träff vid Hjälstaviken i Enköping, med mannen som sedermera mördades. Dessförinnan hade de fyra pojkarna "anskaffat rep, kläder och maskering avsedda att användas som hjälpmedel vid mordet".

Lina Elfwing skriver i sin stämningsansökan att brottet varit särskilt hänsynslöst då de fem gärningsmännen varit i numerärt överläge, och då brottet utförts sedan 26-åringen förts till en avlägsen och avsides plats.

Gärningen har enligt åklagaren inneburit ett svårt lidande för målsäganden som, sedan han förts till brottsplatsen, har berövats livet genom att hängas i ett träd "vilket haft karaktären av en avrättning".

Vid en husrannsakan i 17-åringens bostad i Eskilstuna ska polisen ha hittat bland annat en ansiktsmask och en kniv som kopplas till gärningen. 17-åringen ska även ha haft brottsoffrets korthållare.

Bland beslagen som ingår i bevisningen mot kvintetten ingår är även rep av den typ som mannen hängdes med.

Närstående till den mördade mannen är kallade att vittna vid den kommande rättegången. De väntas bland annat kunna berätta att mannen inte var självmordsbenägen vid tidpunkten för händelsen.

Alla de mordåtalade ungdomarna förnekar brott.

Motivet kan enligt åklagaren vara hämnd för en våldtäkt som ska ha inträffat en månad före mordet. En av de åtalade pojkarna ska ha berättat för ett kommande vittne om "planerna på att döda en våldtäktsman".

Ett annat vittne väntas berätta att en av bröderna med Eskilstunakoppling ska ha berättat om mordet och pekat ut en av dem som drivande.

Bland bevisningen finns gps-positioneringar som visar att de åtalade befunnit sig området, och även dna på bland annat rep och 26-åringens kläder och tillhörigheter.

I samma mål åtalas två 17-åriga killar för penningtvätt. De ska efter 26-åringens död ha medverkat till att några tusen kronor kunde föras över från den mördades konto till sina egna. Båda förnekar brott.

Huvudförhandlingen startar preliminärt den 3 oktober och beräknas pågå i cirka 20 dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!