– 300 mil, det är väl ungefär som härifrån till Aten, säger Selma Droschke, som är en av förarna i det andra teamet som Mälardalens högskola skickar ned till Solar Cup Challenge. Och det ska vi göra på lite mindre än en vecka.
Tillsammans med Johan Stenermark och Tim Andersson har de förberett sig minutiöst noggrant. De har kört på Gröndals motorbana, de har kört på Kjula flygfält i somras.
Men bilen har man varit utan nu sedan i början av juli. Den har precis anlänt i sin container med båten till Darwin.
Ett litet gäng från Mälardalens högskola sätter sig på flyget till Australien redan nu på måndag, förarna och de resterande deltagarna åker ned veckan därpå.
Starten i årets World Solar Challenge för solcellsbilar från hela världen sker i Darwin 13 oktober.
– Jönköping har kommit till fler starter än oss, jag tror att de gör sin åttonde start i år, säger Johan Stenermark. Men i år får vi sällskap från Sverige av två nykomlingar - Chalmers och Halmstad högskola
Mycket tips och idéer har årets deltagare från Mälardalen fått av sina kollegor som var nere för två år sedan, de har vittnat om att det kommer att bli många väldigt varma dagar.
– Och rätt så kalla nätter, säger Tim Andersson, som funderar på vilka slags sovsäckar som måste med på resan.
Målsättningen med årets start?– Att det ska bli mindre strul med tekniken det här året, säger Johan.
– Men egentligen är det enda målet att verkligen komma i mål den här gången. Det bara måste gå.
Det vore en bonus om man dessutom kan vara med och fajtas om en bra placering. Men ingen räknar med att kunna ge de favorittippade holländarna någon egentlig match.
– Det går inte, säger Tim och försöker inte ens imitera en defaitistisk närking. Holländarna har folk som är heltidsanställda för enbart det här projektet.
– Det har inte vi.
Men alla är överens om att det är mycket som måste stämma för att det ska bli en lyckosam start i årets drabbning “down under”.
– Halva racet avgörs av alla dem som sköter alla uträkningar och håller oss ajour med hur mycket batteri var har kvar, och som bestämmer hur fort vi kan köra, säger Tim.
– Och väder och vind lär också påverka en hel del, skjuter Selma in. Får vi med- eller motvind, får vi solsken eller mulet. Det är inte heller helt oviktigt, förstås.
– Vi räknar med att snitta på 60 kilometer i timmen, vi vet att bilen kan göra 90. Men då går det åt batterikraft, vi måste vara beredda på att ta det lite försiktigt med det vi laddar upp.
– Och så hoppas vi att farthållaren fungerar i år, det gjorde den inte förra gången. Och sådant påverkar också.