Redan i höstas när budget och årsplan för 2023 klubbades stod det klart att de närmaste åren kommer att präglas av påfrestande utmaningar för Eskilstuna kommun. Receptet då bestod bland annat i kraftigt ökad utdelning från de kommunala bolagen samt höjda exploateringsvinster vid försäljning av mark och fastigheter. Samtidigt sänktes resultatkravet från 2,5 till 1 procent.
Sedan dess har en rad omvärldsfaktorer förmörkat kommunens finansiella horisont ytterligare. När pusslet för 2024 års budget ska läggas fattas 300 miljoner kronor vilket motsvarar fyra procent av kommunens kostnader. Siffran är uppskattad utifrån de behov och prioriteringar de olika nämnderna kommit in med till kommunledningen.
– Det handlar om de behov som finns men inkluderar också önskemål. Så vad vi gör nu är en politisk bedömning, en sortering som ytterst syftar till att värna det allra viktigaste, det vill säga skola och äldreomsorg. Det får inte uppstå några permanenta skador inom de verksamheterna, säger Jimmy Jansson.
Normalt tas nästa års budget av fullmäktige under junisammanträdet när den så kallade årsplanen klubbas. Men inte i år.
– Det blir mer av inriktningspunkter för att rusta organisationen. Vi står inför enorma utmaningar och måste skaffa oss ett grepp om läget. Skarpt beslut om budgeten kommer i stället i november.
Då står det också klart huruvida regeringen under hösten kommer skjuta till mer pengar i form av statsbidrag till regioner och kommuner.
– Det är dock ingenting vi kan räkna med, vi vet ju inte om vi får en miljon eller 50, säger Jimmy Jansson.
Det ekonomiska slukhål som uppstått beror på att kommunens skatteintäkter har ökat med fyra procent samtidigt som kostnader stigit med 16 procent. Samtidigt har den höga inflationen gjort att pensionskostnaderna justerats och ökat med 328 miljoner kronor.
– Alla familjer har märkt av det högre kostnadsläget och det gäller även för kommunen. Allt har blivit dyrare. Det som är avgörande på lite längre sikt är inflations- och ränteutvecklingen och hur arbetsmarknaden utvecklas. Med en högre arbetslöshet får vi minskade skatteintäkter och det slår direkt mot kommunens ekonomi.
För 2023 budgeterade kommunen för ett resultat på 69 miljoner kronor. De prognoser som tagits fram hittills pekar mot ett underskott på över 100 miljoner.
– Det pågår ett febrilt arbete för att hålla igen så vi slipper ta med oss ett underskott in i nästa år.
Kommer resultatkravet ligga kvar på 1 procent 2024?
– Det har vi inte spikat än. Däremot vill vi tillbaka till 2,5 procent. Det har tjänat oss väl under åren och gjort att vi skaffat oss en buffert, en fallhöjd inför de svåra tider som nu kommer.
För 2023 höjdes utdelningen från de kommunala bolagen kraftigt. Kan ni plocka ut ännu mer pengar från bolagen?
– Vi tittar på alla alternativ och det är möjligt att bolagen kan komma att bidra.
Hur kommer Eskilstunaborna märka av kommunens försämrade ekonomi?
– Vi vill inte spara i onödan och inte heller dra åt för hårt. Men vi måste kämpa för att inte få ett minusresultat så att vi inte behöver låna för att betala löner. Och vi ska göra allt som står i vår makt för att värna skola och omsorg. Det kan betyda att vissa planerade satsningar och investeringar skjuts upp och läggs på is, säger Jimmy Jansson.