308 miljoner – Eskilstunabornas skuldberg växer snabbt

Kronofogden fick under 2020 in krav på obetalda skulder hos drygt 5000 Eskilstunabor på sammanlagt 308 miljoner kronor, en ökning med 25 procent jämfört med föregående år.

Rebecka Öhman, enhetschef på Kronofogden, konstaterar att de som har betalningsproblem snabbt drar på sig nya skulder.

Rebecka Öhman, enhetschef på Kronofogden, konstaterar att de som har betalningsproblem snabbt drar på sig nya skulder.

Foto: Kronofogden

Eskilstuna2021-02-02 11:15

Än så länge syns inga tecken på att antalet skuldsatta skulle öka till följd av pandemin. Men det totala skuldbeloppet växer snabbt.

– Detta talar för att de som redan har betalningsproblem drar på sig fler och större skulder, säger Rebecka Öhman, enhetschef på Kronofogden, i ett pressmeddelande där hon konstaterar att Kronofogden aldrig tidigare fått in så många krav på obetalda skulder. 

Jämfört med 2019 har den sammanlagda summan i kraven som skickas till myndigheten ökat med 18 procent till cirka 21,7 miljarder kronor – den högsta årssiffran någonsin.

I Eskilstuna är ökningen av skuldbeloppet ännu högre. Totalt hade 5 139 Eskilstunabor skulder på 308 miljoner kronor, en ökning med 25 procent sedan 2019. 

I gruppen unga vuxna i åldern 18-25 år märks ingen ökning av antalet individer som fått krav, trots att många haft problem att komma in på arbetsmarknaden eller blivit av med sina jobb under pandemin. Däremot ökar antalet ärenden i åldersgruppen. Enligt Kronofogden stärker detta tesen att de som har svårt att betala drar på sig fler skulder snabbt. Och att handla på kredit är väldigt lätt idag.

Hos Kronofogden är oron stor för att unga människor lånar pengar eller handlar på avbetalning för att lösa sina ekonomiska problem.

– Den som får betalningsproblem blir ganska snabbt begränsad i sitt dagliga liv. Det kan vara svårt att få en lägenhet, att teckna telefonabonnemang eller till och med att få vissa jobb, säger Rebecka Öhman.

– Därför kan det vara värt att fråga sig själv en extra gång om det verkligen är en bra idé att skjuta på sina betalningar. Om jag inte har råd nu, kommer jag att ha det när det är dags att betala?

Bland unga vuxna är det två typer av skulder som dominerar. Det är olika typer av konsumtionslån, inklusive e-handel och butikshandel på avbetalning, och telekom/bredband/tv. Även fordonsrelaterade skulder (trafikförsäkringsföreningen, parkeringsavgifter) och skulder till regioner och kommuner (vårdavgifter, barnomsorg och läromedel) sticker ut i statistiken.

För skulder till staten, som exempelvis studielån eller skatter, gäller andra regler än vid betalningsförelägganden. Då behövs inget utslag från Kronofogden eftersom sådana skulder inte behöver godkännas av den som ska betala. De lämnas därför direkt till myndigheten för indrivning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!