Sedan en tid tillbaka pågår arbetet med ett planprogram för Odlaren och delar av Trumtorp, Römossen och Hugelsta. I översiktsplanen pekas området ut som ett av kommunens viktigaste utvecklingsområden för framtida bebyggelse.
– Odlaren är ett väldigt fint område där det är attraktivt att bo. Det ligger nära båda staden och naturen, säger Mabel Pena, översiktsplanerare och den som leder arbetet med det pågående planprogrammet.
Inom ett antal år kommer stadsdelens befolkning växa med ny bebyggelse vilket förutsätter ny infrastruktur för vägtrafik, el- och VA-nät.
Två nya naturreservat ska skapas, ett i Hugelstaskogen och ett närmare Mälarsjukhuset. Vidare finns planer på utökad samhällsservice i form av skola, idrottsanläggning, parker och platser för rekreation.
– Det har gjorts naturvärdesinventeringar, dagvattenutredningar och trafikanalyser. Vi har haft dialogmöten med boende, föreningar, markägare och näringsliv och det som kommit fram i det arbetet har vi tagit hänsyn till i de förslag som snart ska presenteras.
En av de frågor som engagerar de boende mest är hur trafikproblemen ska lösas.
– De smala vägarna i området gör att många föräldrar redan i dag inte vågar släppa ut barnen på egen hand. Vi måste skapa nya gång- och cykelstråk.
Hur många nya bostäder det handlar om är inte angivet i en specifik siffra.
– Det handlar inte om att trycka in bostäder. Vi vill ha en trädgårdsstad med bibehållen grön karaktär och planerar för en blandad bebyggelse som tar hänsyn till Odlarens karaktär. Ju närmare man kommer det befintliga egnahemsområdet desto mindre skala kommer tillåtas på det som ska byggas. Det ska vara en hållbar utveckling, säger Mabel Pena.
Att det finns intresse från byggherrar att exploatera råder ingen tvekan om.
– Det finns tre positiva planbesked som väntar på att det stora greppet med planprogrammet ska bli klart, säger Mabel Pena.
All framtida planerad bebyggelse ligger dock inte på vänt. I den södra delen av Odlaren, på ömse sidor om Fasanvägen pågår arbetet med två detaljplaner som tillsammans medger att drygt 60 nya småhus kan byggas.
Planprocessen för det västra området (Odlaren 1:93 m.fl) har kommit längst och har nyligen lagts ut på granskning. Här handlar det om cirka 30 friliggande villor på privatägd mark som till största delen består av kalhuggen skog.
Under samrådet har ett stort antal närboende yttrat sig och uttryckt oro för ökade trafikflöden och ökad belastning på VA-ledningarna.
– De här två detaljplanerna startade innan planprogrammet kom igång och i båda fallen har bedömningar gjorts att den befintliga infrastrukturen räcker, säger Chaima Zidane, planarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen som räknar med att detaljplanen kan antas till sommaren.
Enligt Chaima Zidane ska utformningen av de tillkommande husen anpassas till den befintliga bebyggelsen.
– Vi tillåter endast friliggande hus där. De byggs lite tätare än vad som är fallet i omgivningen men inte för tätt eftersom de ska passa in på ett bra sätt i området.
Även i detaljplanen för området öster om Fasanvägen (Odlarvallen 5 m.fl) handlar det om cirka 30 friliggande hus med 128 kvadratmeter boyta med tillhörande carport. På den privatägda marken har det tidigare bedrivits industri i mindre omfattning. Enligt planförslaget, som varit ute på samråd, ska den typen av verksamhet inte längre vara möjlig.