9 december: Ingen större förtjänst göra egen bräckkorv

Den som gör egen leverpastej i stället för att köpa "matindustrins" tjänar fyra kronor i timmen på arbetet. Det och många andra fiffiga tips stod att läsa om i tidningen för femtio år sedan.

9 dec

9 dec

Foto: Arkiv

Eskilstuna2021-12-09 08:03

Nostalgi

Halv- och helfabrikat var tämligen nytt i början av 70-talet och när julmatsförberedelserna stod för dörren passade Eskilstuna-Kuriren på att ge en del råd om hur hushållen kunde förhålla sig till den nya tidens utbud. Under den något dunkla rubriken "Visst kan man laga bekväm mat" kunde man läsa att livsmedelsindustrins färdiga mat inte uteslöt traditionerna på julmatens område. 

Fokus i artikeln låg på hur mycket tid och pengar det gick att spara på att köpa vissa rätter färdiga i stället för att stå vid grytorna själv:

"Inga ambitioner behöver bli naggade i kanten av att man köper den julbordsbekvämlighet som finns." 

Att göra sin egen bräckkorv var ingen idé menade artikelförfattaren, det blev inte billigare än att köpa korven i affären. Och handelns färdiga korvar påminde minsann om de gammaldags hemlagade försäkrades det.

Likadant var det med rullsyltan. Den som gjorde syltan på egen hand tjänade endast 13 öre per timme jämfört med den färdigköpta.

"Gör man däremot röd- eller brunkål själv kan förtjänsten bli fyra-fem kronor i timmen."

Likadant var det med leverpastejen, lagade man den hemma kunde man tillgodoräkna sig en timförtjänst på fyra kronor i timmen.

Även julskinkan berördes i artikeln, den sades ha anpassat sig till den nya tiden. Läsarna upplystes om att det faktiskt finns benfri skinka som lätt låter sig skäras i skivor, till skillnad från den "gamla" skinkan med ben.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!