Äldreboendet möter värmevågen – med melon och glass

Sommarens första värmebölja slår till och Eskilstunas äldreomsorg förbereder sig för att tackla de höga temperaturerna. Maj-Lis Strandtoft, 95, på Marielunds boende tar det med ro. "Vi får vätskeersättning och har en jättebra fläkt", säger hon.

Marielunds vård- och omsorgsboende i naturreservatet Kronskogen.

Marielunds vård- och omsorgsboende i naturreservatet Kronskogen.

Foto: Siri Flovin

Eskilstuna2024-06-26 06:32

De kommande dagarna väntas temperaturen närma sig 30 grader. Det kan vara påfrestande för många, och särskilt för äldre och personer med kronisk sjukdom.

undefined
På eftermiddagarna blir det extra varmt. Då sätts luftkonditioneringen på i köket, innan mat och kaffe serveras.

Ann Mäkelä, undersköterska på Marielunds äldreboende, har jobbat i drygt 30 år.

– Det märks att det blivit varmare, men vi har rutiner för hur vi ska göra. Vi har AC i de allmänna utrymmena, blandar egen vätskeersättning, och serverar melon och isglass. Sedan saltar vi maten om det behövs och går extra vätskerundor hos de boende, säger Ann Mäkelä.

På omsorgsboendet Marielund ligger seniorbostäder i både nord- och sydläge, vilket innebär att ena sidan utsätts för fler och betydligt varmare soltimmar. 

– Det kan bli kokhett. Men man får dra ner persiennerna på rummen, och en del boende har egna fläktar, säger Ann Mäkelä. 

undefined
Benny Sahlin, enhetschef på Marielund, ser till att Folkhälsomyndighetens rekommendationer följs.

Enhetschefen Benny Sahlin, berättar att byggnaden har några år på nacken, men att de försöker underlätta på solsidan så gott det går. 

– I grund och botten ska vi se till att det finns svala utrymmen och nog med vätska till de boende, säger Benny Sahlin.

Folkhälsomyndigheten skickar årligen ut riktlinjer till vård- och omsorgsförvaltningen för hur vårdpersonal ska hantera värmeböljor. Sedan 2018 har detta blivit allt viktigare. Den sommaren drabbades Sverige av en långvarig värmebölja som ledde till en överdödlighet på cirka 700 personer, enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten, 2022.

Cecilia Jonsson, avdelningschef för äldreomsorgen på Eskilstuna kommun, säger att rekommendationerna fungerat bra. Men det krävs även att man gör särskilda anpassningar på plats.

– Det är viktigt att utgå från individens behov när det blir så här varmt. Exempelvis hur man hanterar olika sjukdomstillstånd och mediciner, säger Cecilia Jonsson.

Till följd av klimatförändringarna väntas värmeböljor och extremväder bli allt vanligare. Inte minst i Eskilstuna.

undefined
Maj-Lis Strandtoft bodde på Fristadstorget innan hon flyttade in på Marielunds äldreboende. I helgen fyllde hon 95 år.

Men trots värmen är 95-åriga Maj-Lis Strandtoft inte särskilt orolig. När hettan är som värst avstår hon från att sitta på balkongen – men några soltimmar har hon ändå lyckats få. 

– Jag har blivit brun och fin. Sedan bor jag på skuggsidan, som tur är. Där är det svalare. Glass och melon får vi också, så mycket som vi vill ha. Personalen är verkligen bra på att passa upp på oss, säger Maj-Lis Strandtoft. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!