Det är två dagar innan utspring och lokalerna på Rademachergatan är så gott som öde. Linnéa Edlund från Hållsta sitter med en kartong framför sig. Studentmössan är nedpackad men åker på när det ska snackas student – och betyg. Hon erkänner utan omsvep att det hade varit smått förargligt om en annan bokstav än A smugit sig in i betygen.
– Lite så, det hade sett fult ut med ett B på pappret. Men det var nära i entreprenörskapskursen, sista utvärderingen räddade betyget, säger hon och skiner upp när kompisen, som pendlar från Mariefred och blivit sinkad av tåget, gör entré.
Ni har A i allt – hur lyckas man med det?
– Stora ambitioner och egen motivation som kommer inifrån. Och vi har fantastiska lärare, säger Siri Falk, även hon med en kartong under armen.
Siri har läst samhällsvetenskapliga programmet med beteendeinriktning och kriminologi.
– Samhällsämnet är det roligaste, att få lära sig om hur världen funkar.
– Jag skulle beskriva fysiken likadant, det handlar om hur världen är uppbyggd, säger Linnéa som tackar klasskamrater och studiegrupper för sina resultat.
– Jag har tur som har en skolhjärna men jag har inte glidit på en räkmacka. Och jag har disciplin. Fysiken har varit tuff, först fattar jag ingenting. Sedan klickar det – oftast dagen innan provet.
Kompisarna har mer gemensamt än studiedisciplin. Båda har varit elevrådsordförande och båda är hästtjejer.
– Jag har varit i stallet fem till sju dagar i veckan. Och så jobbar jag på Ica Maxi, säger Linnéa.
Hinner du sova någonting?
– Alltid åtta timmar. Och skolan är ju kul.
Siri nickar. Själv är hon prisad UF-företagare samt ungdomsledare i kyrkan också.
– När man rabblar låter det övermäktigt men det funkar, säger hon och poängterar än en gång hur grymma lärarna har varit.
– Det känns som en vänskapsrelation, fast ändå professionellt.
Efter sommaren väntar fortsatta studier. Linnéa ska plugga teknisk fysik i Stockholm.
– Civilingenjör låter kul. Jag har precis fått en lägenhet med promenadavstånd till KTH, helt sjukt.
Siri är på väg att bli Uppsalabo. Hon siktar på en kandidat i freds- och utvecklingsstudier och drömmer om att jobba inom FN.
– Jag skrev gymnasiearbete om hur unga vuxna i Ryssland påverkas av kriget och intervjuade personer i Sankt Petersburg. Vi pratade propaganda och yttrandefrihet, så intressant.
Känslan inför lördag?
– Spännande! Vi är de första som springer ut men man vill inte lämna. Det har varit så fint.