– Nej det är faktiskt som det brukar vara, säger Josefine Wiik, biomedicinsk analytiker för Unilabs på Mälarsjukhuset.
På sjukhustaket finns den pollenfälla hon kontinuerligt vittjar från 1 mars och under hela säsongen rapporterar in mätresultat och prognoser till pollenrapporten.se, som drivs av Naturhistoriska riksmuseet.
– Vi har haft höga halter alpollen i veckan, men det är fullt normalt. För ett år sedan kom vi nästan upp i mycket höga halter tredje veckan i mars, men här i norra Sörmland brukar vi få max höga halter. Troligtvis är kulmen nådd i år och med det lite kallare vädret nästa vecka lugnar det ner sig.
Josefine Wiik tror kanske att många allergiker helt enkelt börjat känna av alen mer.
– Jag har ju pollenallergi själv och känner av alen jättemycket i år och de senaste vårarna. Vi har ju mycket alträd här runt Eskilstuna, nästan alltid får de många hängen. Al och björk är dessutom besläktade så är man redan allergisk mot björk kan också al ge besvär.
Under helgen väntas måttliga till höga halter alpollen i luften runt Eskilstuna. Eventuell nederbörd minskar mängderna.
Näst i tur är sälg och vide, som också är allergiframkallande och som redan så smått kommit igång att blomma. När videungen blir gul sprids pollenkornen.
Pollenallergi innebär inte bara rinnande näsa och kliande ögon utan hela kroppen påverkas. Trötthet, irritation och koncentrationssvårigheter är vanligt.