Ett rum inne på ABF-huset i centrala Eskilstuna står redo. Några påsar med kläder, skor och filtar har redan samlats in. På tisdagen lanserade ABF Sörmland insamlingen via sina sociala medier. Nu hoppas man på att många sluter upp och bidrar till flyktingarna från Ukraina.
– Aleksandra Glowka, en av våra anställda, kommer från södra Polen och har massa släkt och vänner där. Hon har kontakt med dem kring flyktingläget som är där nere. Några av hennes vänner här i Sverige kommer åka ner till södra Polen för att bistå med kläder, leksaker, sovsäckar och annat som behövs. Så den här insamlingen är hennes initiativ, säger Per Lundström som är verksamhetschef på ABF Sörmland.
– Det finns en ganska stor grupp människor här i Eskilstuna som kommer från Polen och de är väldigt engagerade i det här. De ser ju steg för steg-principen, att Polen kan vara näst på tur.
Vad har du fått för bild av hur situationen är där nu?
– Det vi vet är att det behövs hjälp. Och det kommer att komma fler flyktingar. För några dagar sedan var det 50 000, nu hörde jag att det var 600 000 som hade flytt. Och det kommer bli miljoner. Ju förr vi kan få ner grejerna till Polen desto bättre. Tanken är att vi ska göra det här över en längre tid, jag tror inte att det här kommer ta slut på kort sikt utan det här är ett långt åtagande. Det känns bra att vi har den här distributionskanalen som är säker. Vi känner oss helt trygga med att hjälpen kommer fram.
På onsdagen uppdaterade UNHCR sina siffror. Och det visar sig att Per Lundströms tankar om att man snart är uppe i miljoner är nära sanningen. Sammanlagt har nu 835 928 människor tagit sig ur landet.
Vad är det ni vill ha in till människorna på flykt?
– Det är sånt som man omedelbart kan behöva när man har flytt. Det kan vara leksaker till barn. Det vi vet är att det är kallt där nere, ungefär samma typ av väder som vi har här, så att just nu behövs det varma kläder. De flesta som kommer har kanske bara med sig någon resväska med lite minnen, om ens det. Vi vill få in det som man tar för givet i det dagliga livet men som när man är på flykt blir guld värt. Men vi har inte tänkt samla in vare sig mat eller mediciner, det måste skötas på ett annat sätt.
Hur känner du, vi har precis upplevt en pandemi och nu händer detta. Hur går tankarna?
– Det är klart att det är en prövningens tid helt enkelt. Just när man andades ut och tänkte att nu är det lite lugnt igen och kunde tänka sig att det återgår till något slags normalt tillstånd så händer det här. 2019 kommer inte tillbaks, och 2022 förde det här med sig. Och som sagt, jag tror att det här kommer bli långvarigt och ändra mycket både i vår syn på omvärlden och på människor.
Ni som bildningsförbund, gör ni någonting speciellt kring det som sker?
– Om en halvtimme ska vi sätta oss ner och diskutera vad vi kan göra mer. Sen redan onsdag kväll har vi en föreläsning med Alex Voronov som kommer ge en fördjupad bild av det som händer i Ukraina. Vi tror att det är jätteviktigt nu att vi som bildningsförbund står upp och informerar och får igång samtal kring frågor som kan oroa människor men även sånt som vad innebär folkrätt egentligen och hur försvarar man tryck- och yttrandefrihet.