Abortvirus och kvarka konstaterat hos Eskilstuna-hästar

Det aggressiva viruset EHV-1, som kan leda till förlamning och få ston att kasta sina föl, orsakade ett stort utbrott bland tävlingshästar i Valencia i februari. Nu har viruset upptäckts på en hästanläggning i Eskilstuna. Ett fall av den smittsamma hästsjukdomen kvarka har konstaterats på en annan.

Under veckan drabbades ett sto i ett större stall i Eskilstuna av en virusabort orsakad av herpesviruset EHV-1. Länsveterinären Christina Nyman bedömer dock risken för större utbrott, liknande det i Valencia, som låg.

Under veckan drabbades ett sto i ett större stall i Eskilstuna av en virusabort orsakad av herpesviruset EHV-1. Länsveterinären Christina Nyman bedömer dock risken för större utbrott, liknande det i Valencia, som låg.

Foto: Kollage: TT

Eskilstuna2021-03-12 18:15

Under veckan drabbades ett sto i ett större stall i Eskilstuna av en virusabort orsakad av herpesviruset EHV-1. Viruset kan orsaka feber och förkylning, men också plötslig kastning hos dräktiga, i övrigt symtomfria ston. En neurologisk form av sjukdomen med förlamningar förekommer också.  

Länsveterinären Christina Nyman bedömer dock risken för större utbrott, liknande det i Valencia, som låg.

– Hästarna är inte smittförande när de inte visar symtom. Det som är väldigt smittförande är foster, moderkaka och sådant som blir kvar efter aborten. Men de har varit väldigt noggranna med att sanera, och snabba på att isolera stoet från resten av flocken. 

Enligt Christina Nyman rör det sig dock inte om någon utifrånkommande smitta – istället tros viruset ha varit latent under en längre tid.

– EHV-1 drabbar de flesta hästar någon gång i livet, sedan ligger det vilande och kan bryta ut i samband med stress och förändringar i hästens liv, och det är vad man tror har hänt här.

Bör hästägare i Sörmland vara oroliga?

– Det tycker jag inte, men man ska som hästägare alltid vara försiktig – sådana här fall inträffar tyvärr emellanåt. Abortformen av EHV-1 kan man som tur är vaccinera mot, även om skyddet inte är 100-procentigt. De flesta hästägare är dock noga med att hålla dräktiga ston borta från hästar som är ute och reser, exempelvis.

Hur kan man undvika större utbrott?

– Framför allt ska man tänka på karantän när man tar in nya hästar i stallet. Det kan dröja ganska lång tid innan man ser symtom – skulle jag ta in en ny häst i mitt stall skulle jag vilja isolera den i åtminstone fyra veckor. Helst med 50 meters avstånd till övriga hästar.

I veckan konstaterades också ett fall av den dödliga hästsjukdomen kvarka hos en häst i ett mindre stall i Eskilstuna.

– Hästen är isolerad, och övriga hästar är symtomfria och under noggrann kontroll. Hur hästen har smittats är dock inte känt för oss. 

Enligt Christina Nyman har importen av hästar ökat under det senaste året, något som kan ligga bakom det senaste årets återkommande fall kvarka.

– Det är väldigt mycket transporter nu och samma smittskyddstänk finns inte riktigt i stora delar av övriga Europa, så karantänreglerna är otroligt viktiga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!