Platsbrist på nattis tvingar föräldrar att flytta

De långa köerna till nattis tvingar nu Ada Valdez Luis, 34, och dottern att flytta från Eskilstuna efter bara en månad i staden.

Som ensamstående förälder är det avgörande för Ada Valdez Louis att behålla sin nuvarande anställning, eftersom det är en ekonomisk trygghet.

Som ensamstående förälder är det avgörande för Ada Valdez Louis att behålla sin nuvarande anställning, eftersom det är en ekonomisk trygghet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / Privat

Eskilstuna2024-08-18 12:31

Nyheten i korthet

  • Ensamstående mamma, Ada Valdez Louis, tvingas flytta från Eskilstuna på grund av brist på nattomsorg för hennes dotter. Hon arbetar nattskift i Stockholm och är beroende av nattis för att kunna fortsätta arbeta.
  • Eskilstuna har endast en nattisverksamhet, med långa väntetider, något som varit ett känt problem sedan 2016. Rektor Sara Nilsson Back bekräftar att det kan ta upp till tio år att få en plats.
  • Ada planerar nu att flytta till Strängnäs kommun, som har kortare väntetider för nattis. Hon uppmanar kommunen att hitta en akut lösning för hennes situation.

I juli i år tog Ada Valdez Luis ett stort steg när hon och hennes sexåriga dotter flyttade från Stockholm till Eskilstuna. Huvudsyftet var att ge dottern en chans till en mer harmonisk uppväxt, fri från storstadens stress. Men drömmen om en ny start har nu förvandlats till en kamp för att få tillgång till den nattomsorg som är avgörande för att Ada ska kunna fortsätta arbeta.

Efterfrågan på nattis, omsorg för barn på obekväm arbetstid, har länge varit stor i Eskilstuna. Men trots det växande behovet finns det endast en nattisverksamhet i kommunen, vilket leder till långa väntetider. Föräldrar rapporterar att de kan vänta i flera år på att få en plats, ett problem som varit känt sedan 2016.

Ada Valdez Luis är en av de många föräldrar som står utan alternativ. Hennes arbete som vakt i Stockholm innebär obekväma arbetstider som sträcker sig över kvällar, nätter och helger. Som ensamstående, utan några nära anhöriga att vända sig till för barnomsorg, är Ada helt beroende av nattis för att både kunna fortsätta arbeta och försörja sig själv och sin dotter.

– Det är omöjligt för mig att hitta en barnvakt som kan ta hand om min dotter under de tiderna som jag behöver, berättar hon.

Sara Nilsson Back, rektor för nattis i Eskilstuna bekräftar de långa väntetiderna. Hon berättar att det i dag finns runt 30 till 35 barn i kö, medan verksamheten bara har plats för mellan 20 och 25 barn totalt. Hon säger att de brukar kunna ta in två till tre barn per år vilket resulterar i att många familjer får vänta flera år.

– Nattis erbjuder omsorg för barn från ett år upp till det år barnet fyller 13 år. Om det då är flest barn i förskoleåldern så kan det ta upp till tio år för en plats att bli ledig, säger Sara Nilsson Back.

Som ensamstående förälder är det avgörande för Ada Valdez Luis att behålla sin nuvarande anställning, eftersom den erbjuder både trygghet och stabilitet. Att anlita en barnvakt är heller ingen lösning, då kostnaden skulle äta upp halva, om inte mer, av hennes lön förklarar hon.

Sara Nilsson Back, rektor för nattis i Eskilstuna, förklarar att det inte finns någon garanti för en plats på nattis.

– Nattis är inte ett lagstadgat krav för kommuner att erbjuda, vilket innebär att beslutet om att tillhandahålla denna typ av omsorg ligger hos lokala kommunpolitiker, säger hon.

I ett mejl förklarar kommunen att det finns ett begränsat antal platser på nattis och att många är i en liknande situation. Sara Nilsson Back tillägger i ett mejl att det inte finns någon särskild förtur eller undantag för att få en plats. 

Kommunen har också informerat Ada om att väntetiden kan vara minst två år.

– Jag är verkligen i akut behov av hjälp. Stressen av att inte veta hur jag ska lösa detta påverkar mig enormt, säger Ada Valdez Luis.

Eskilstuna kommun har vidarebefordrat Adas situation till förvaltningen, men det löser inte den akuta situation som hon och hennes dotter befinner sig i.

Med tanke på de långa väntetiderna i Eskilstuna har Ada nu tvingats överväga att flytta igen för att hitta ett boende i en annan kommun som kan erbjuda nattis snabbare.

– Jag har varit i kontakt med Strängnäs kommun, och de har uppgett att de har mycket kortare väntetider. Så nu måste jag snabbt hitta ett nytt boende i Strängnäs för att kunna få nattomsorg för min dotter och behålla mitt jobb, säger hon.

Hon har också kontaktat sin hyresvärd för att undersöka möjligheterna att byta lägenhet på kort varsel.

Sara Nilsson Back uppmanar föräldrar att vara medvetna om att det inte finns någon garanti för att få en nattisplats, till skillnad från den fyra månaders garantitid som gäller för förskola.

– Föräldrar måste planera för alternativa lösningar om de har obekväma arbetstider, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!