Mordet på en 22-årig man på Nyforsgatan den 21 november 2018 – det "kalla fallet" som mot alla odds tinade och ledde till ett åtal efter fem år – fick ingen lösning.
Åklagaren Åsa Kullgren som främst, men inte enbart, lutade sig mot bevisning i form av ett kronvittne och nya dna-tekniska landvinningar förlorade rond 1.
Den 17 maj meddelade Eskilstuna tingsrätt att 23-åringen frias.
Domen är överklagad och åklagaren yrkar på att hovrätten dömer mannen till nio års fängelse för mord.
Åsa Kullgren vidhåller att bevisningen är god. Hon anser därtill att tingsrätten dragit fel slutsatser av kronvittnets utpekande av gärningsmannen i tingsrätten.
Den åtalade 23-åringen fick lämna häktet några dagar efter den sista rättegångsdagen, nästan två veckor innan domen avkunnades.
Ett beslut som i sig var helt korrekt. Om tingsrätten redan under överläggningarna kommer fram till det lutar åt en friande dom ska den tilltalade släppas. Det är inget som åklagare i allmänhet brukar ha någon åsikt om. I vart fall inte offentligt.
I det aktuella fallet varnade dock kammaråklagare Kullgren för den risk ett frisläppande skulle medföra. Hon överklagade därför tingsrättens beslut att häva häktningen till hovrätten.
"Det föreligger en allvarlig konkret flyktfara. Förutom att gärningen har ett högt straffmätningsvärde om 9 år så har den tilltalade mer eller mindre omgående efter att ha släpps ut ur häkte ansökt om pass. Gärningen rör ett mord och det skulle vara stötande om han lämnar landet för att undanhålla sig lagföring", skrev åklagaren i sin överklagan.
Hovrätten ansåg dock i likhet med tingsrätten att 23-åringen inte skulle vara frihetsberövad.
Den friande domen mot 23-åringen är numera överklagad och rond 2 kommer att avgöras i Svea hovrätt senare i år. Åklagaren har begärt att målet får förtur.
Frågan är om den tilltalade dyker upp. Det nämnda passet är nämligen utfärdat.
23-åringens försvarsadvokat Per Svedlund säger att åklagarens oro för att hans klient ska lämna landet, och hålla sig undan, får stå för henne.
– Det finns inget som tyder på att han inte kommer att närvara vid hovrättsförhandlingen. Han har sin familj och släkt i Sverige. Att åklagaren överhuvudtaget överklagade beslutet (att häva häktningen) var ett tecken på frustration, säger Per Svedlund.
Han poängterar att 23-åringen, som visserligen friades för mordet, faktiskt dömdes till skyddstillsyn för narkotikabrott. Det innebär att 23-åringen ska ha regelbunden kontakt med frivården i tre år. Skyddstillsynen utesluter dock inte att han reser utomlands.
– Jag har inte hört något om att han skulle ha misskött skyddstillsynen, säger advokat Svedlund.
Fanns det någon oro över att din klient skulle dömas för mordet?
– Nej, egentligen inte. Det är visserligen domstolen som dömer men bevisningen spretade åt alla håll. Den dna-bevisning (på ett par handskar) som åklagare och polis trodde mycket på, och kommenterade i medierna, ger jag inte mycket för. Det fanns dna från min klient, men också från flera andra, och det mesta dna:t kom inte från min klient, säger Per Svedlund.
Eskilstuna-Kuriren har bett kammaråklagare Åsa Kullgren om en kommentar.
Det senaste avsnittet av tidningens krimpodd EK KRIM fokuserar på Nyforsmordet och kronvittnets roll.