En ny undersökning av Superlist visar att nära hälften av butikernas erbjudanden är ohälsosamma produkter, och flerköpserbjudanden.
– Flerköpserbjudanden, och i detta fallet av ohälsosamma produkter, leder till att folk köper mer varor än planerat. Med extrapriser som inte kräver flerköp har konsumenten i alla fall möjligheten att bara köpa det som de faktiskt behöver, menar Olga Grönvall Lund, generalsekreterare och grundare av Reformaten, en partipolitiskt- och religiöst obunden förening med mål att påskynda en forskningsbaserad omställning av matsystemet.
– Kanske hade man bara tänkt köpa en chipspåse, men när man ser erbjudandet två chipspåsar för 39 kronor så slänger man ner en påse till. Det påverkar både hälsan och plånboken.
Enligt en brittisk forskning, PHE, 2020, leder flerköpserbjudanden till att konsumenter köper mer av den marknadsförda maten, och även mer av produktkategorin. Definitionen av ohälsosamma produkter baseras på den brittiska näringsmodellen, NPM, som säger att om en produkt innehåller nivåer av fett, salt eller socker som inte är i balans med mer nyttiga näringsämnen, anses produkten vara HFSS, high in fat, salt or sugar.
– Som läsk, chokladkakor, chips och godis. Ofta det man är sugen på men ätbara saker som inte är bra om vi äter dem för ofta och i för stora mängder. Ska vi käka sötsaker och snacks kan man köpa några av bättre kvalitet och äta det mer sällan, säger Olga Grönvall Lund.
Cansu Akman är dietist på vårdcentralen Tunafors i Eskilstuna och hon förklarar vad högt intag av ohälsosamma produkter gör med kroppen.
– Forskning visar på att en kost byggd på hög fetthalt, mycket socker och salt framför allt gör att man kan bli överviktig. Det kan även ge högt blodtryck och skapa hjärt- och kärlsjukdomar, dessutom ökar risken för diabetes typ 2. Dessutom ger en överkonsumtion även vissa cancerformer, till exempel så ökar risken för ändtarmscancer av mycket charkprodukter med processat kött.
Hon förklarar att fiberrik kost minskar risken för alla ovanstående sjukdomar.
– Medelhavskost innehåller alla livsmedelsgrupper och det är vad jag rekommenderar, men begränsad mängd rött kött. Mer fisk och kyckling, grönsaker och bönor på tallriken.
Vad tycker du om undersökningens resultat?
– En oroväckande hög mängd, men jag blir inte förvånad, ohälsosamma produkter är lättillgängliga. Exponeras man mycket av dessa produkter så köper man mer, och den marknaden gör ännu mer vinst. Skulle butikerna erbjuda billigare frukt och grönsaker så skulle folk köpa mer av det.
Hon jämför olika brödsorter.
– Om man tar vitt bröd och jämför med fullkornsbröd så är det senare 30-40 procent dyrare. Då väljer de med låg inkomst det ljusa brödet. Jag tycker att man ska sänka priset på hälsosamma livsmedel i stället för de ohälsosamma.
Cansu Akman menar att butikerna inte behöver marknadsföra de ohälsosamma varorna så mycket, de köps ändå.
– Affärerna behöver göra åtgärder för att minska konsumtionen av ohälsosamma livsmedel. De kan göra lätta åtgärder som att lägga frukt och grönt vid sockerrika produkter i affären. Och placera ohälsosamma produkter där de inte syns lika mycket, nu läggs de ofta precis vid kassan.
Hon förklarar att många handlar efter sin plånbok och har man lite pengar väljer man billigare varor och att erbjudanden som köp två för 39 kronor kan skapa problem för många.
– Är man benägen att äta för mycket är det bättre att bara köpa en. Att äta lagom av allt är bäst, man ska inte överkonsumera av något. Det är bättre att äta på festliga tider än varje dag. Har man mycket ohälsosam mat hemma är det enklare att äta mer. Äter du framför barn så kan de lockas, det är extra värt att tänka på. Var femte barn i Sverige är överviktig just nu.
Från oktober 2023 förbjuder den brittiska regeringen flerköpskampanjer av ohälsosamma produkter med mycket fett, salt och socker. De blir först ut i världen med en sådan lagstiftning.
– Ska vi få bukt på de här problemen behövs ordentliga krafttag. Det är viktigt att främja en hälsosam matkonsumtion, men samtidigt behöver den lägsta prisnivån stanna så att alla medborgare har råd att köpa mat eller att man hittar andra kreativa lösningar. I dag är det den sämsta maten som är den billigaste. Det vore fantastiskt att se kampanjer för hållbar och hälsosam mat istället, menar Olga Grönvall Lund.
Och Cansu Akman håller med.
– Det vore bra även här, då minskar efterfrågan. Människor som köper mer av dessa varor har ofta en lägre inkomst. Ökar man priset på dessa produkter minskar deras inköp av dessa. Det är en bra och rimlig orsak enligt studier som gjorts i Mexico, ökat pris minskade inköpen. Ökad skatt på ohälsosamma produkter är viktigast för de med lägre inkomst, de har ofta högre BMI och lider mer av fetma än de med högre inkomst.
Hon tror att ett lägre pris och utökat utbud på frukt och grönsaker skulle göra att folk köper mer av dessa hälsosamma varor.
– Man kan äta godis och choklad men i lagom mängd, för mycket leder till folksjukdomar. Det är ofta mycket färg på godis och godispåsar som lockar barns blickar. Godis ska varken vara billigt eller lättillgängligt för barn.
Hon menar att det krävs stora samhällsåtgärder för att intaget av ohälsosamma livsmedel ska minska.
– Mer nyckelhålsmärkta produkter behöver få fokus, i butiker och annonser. Personer med lägre utbildning och kunskap köper lättare ohälsosamma produkter när de är billigare än hälsosamma, så höj priset på ohälsosamma varor.
Vissa butiker har hektopriser på lösviktsgodiset vilket kan ge sken av att det är billigare än frukten som har kilopriser.
– Alla borde ha kilopris på lösviktsgodis för att lättare jämföras med frukt. Vissa butiker jag handlar i har det, bland annat Willy:s. Sen kan man minska storleken på påsarna när det är extrapriser, det minskar inköpet.
Hon konstaterar att statistik tydligt visar att intaget av socker ökar i Sverige.
– Vi har den största konsumtionen av godis i hela Europa, det är skrämmande. Även vissa bröd innehåller mycket socker eller sirap, det är bättre att köpa bröd med nyckelhålsmärkning. Sen kan man byta ut många saker när man lagar mat för att sänka fetthalten också. Välj matgrädde istället för vispgrädde när du lagar mat, det är stor skillnad på fetthalten. Folk behöver bli mer medvetna om vad de äter.