Nästan 100 personer kom till Affärsplan Eskilstunas årsstämma, som kallas Bestämman, på eftermiddagen den 3 maj. Mötet ägde rum i fullmäktigesalen i stadshuset. Göran Hogestadh var traditionsenligt stämmoordförande.
Affärsplan Eskilstuna är en gemensam samverkansplattform där kommun och näringsliv möts för att tillsammans utveckla staden och näringslivet.
– På förra Bestämman beslutade vi att vi skulle fokusera på Upphandlingsevolution och det nya Tillväxtrådet, sa Maria Lönnerek från kommunens näringslivskontor där hon tillsammans med Stina Adolfson Kiviaho ansvarar för Affärsplan Eskilstuna.
Upphandlingschefen Anna Kahlbom och upphandlaren Åsa Broberg berättade om arbetet med Upphandlingsevolution där kommunen bland annat haft hjälp av en referensgrupp från näringslivet. Ett av de viktigaste resultaten är den nya upphandlingssida på företagswebben som lanserades dagen innan Bestämman. På sidan kan man bland annat läsa om hur man gör när man ska lämna anbud och vad kommunen menar med hållbara anbud. Ett annat resultat av samverkan inom Upphandlingsevolution är att kommunen har skapat ett leverantörsregister för direktupphandlingar.
– Den här tjänsten möjliggör för företagare att kunna registrera sig och anmäla sig för att vara tillgängliga för direktupphandlingar, sa Åsa Broberg.
Vid Bestämman beslutades även om att inrätta en helt ny evolutionsgrupp som ska heta Ungdomsevolution. Gruppen ska verka för att minska ungdomsarbetslösheten. Ungdomsarbetslösheten i Eskilstuna är 14,1 procent jämfört med rikssnittet på 8,9 procent. För att Eskilstuna ska nå Affärsplan Eskilstunas mål att ligga på rikssnittet behöver 263 ungdomar få jobb. Sammankallande för gruppen är Marica Anderbrink-Toll på Kompetensgallerian och Elisabeth Blomberg från arbetsförmedlingen. Gruppen kommer att fokusera på unga i åldern 18-24 år som har en gymnasieutbildning.
– Det går kanske lite snabbare för oss att nå det här målet om vi fokuserar på den gruppen, sa Marica Anderbrink-Toll.
Tillväxtrådet informerade om att det först hade fokuserat på trygghetsfrågan eftersom den är viktig även för näringslivet. Rådet har tagit fram en Trygghetsskrivelse som cirka 100 företag har undertecknat. Syftet med skrivelsen är att sätta fokus på trygghet under valåret.
– Vi har en gemensam bild av att trygghetsfrågan är oerhört viktig och att vi gemensamt ska bidra, sa kommunens näringslivsdirektör Niklas Edmark.
Tillväxtrådet berättade även att det satt upp ett ambitiöst mål om att Eskilstuna ska bli Sveriges bästa kommun för små och medelstora företag, så kallade SME-bolag, till år 2030.
– Vi varit Eskilstuna Sméstaden. Vi känner faktiskt att vi kan förändra oss, att vi skulle kunna bli Sveriges SME-stad 2030, sa Leif Andersson från Helekopterhuset som sitter i Tillväxtrådet.
En punkt på Bestämman handlade om centrumutveckling. Ett tiotal fastighetsägare och Eskilstuna kommun skrev under en gemensam avsiktsförklaring med målet att Eskilstuna ska ha ett levande, lärande och inbjudande centrum.