Ägaren döms ut – blir av med sin hund

En hund som omhändertagits efter att visat aggression ska varken avlivas eller återlämnas till sin ägare i Eskilstuna.
Enligt myndigheterna är det inte hundens egenskaper som är bristfälliga utan ägarens.

Hundens aggression ledde till ett föreläggande om att den skulle bära munkorg, likt det polishunden bär, samt koppel. Hundarna eller människorna på bilden har i övrigt inget med artikeln att göra.

Hundens aggression ledde till ett föreläggande om att den skulle bära munkorg, likt det polishunden bär, samt koppel. Hundarna eller människorna på bilden har i övrigt inget med artikeln att göra.

Foto: TT

Eskilstuna2025-01-17 21:24

En kvinna i Eskilstuna tycks tvingas förlika sig med att hon aldrig får återse sin hund, en tik. 

Hunden omhändertogs efter beslut av länsstyrelsen i slutet av förra året. 

Den juridiska processen inleddes dock redan i januari 2023 efter ett antal incidenter där hunden uppträtt aggressivt. Tiken hade bland annat attackerat och skadat en hund och en hundägare.

Länsstyrelsens ställde då krav på att hunden skulle bära munkorg och vara kopplad med fast koppel när den vistades utomhus.

undefined
Föreläggandet om att hunden skulle vara kopplad och bära munkorg följdes inte.

Det hann dock bara gå några månader innan det kom in nya anmälningar om bristande tillsyn. Hunden hade återigen gjort utfall och bland annat bitit en hund och föreläggandet om munkorg hade inte följts.

Länsstyrelsen flaggade då för att nya överträdelser skulle kunna leda till mer ingripande åtgärder.

I februari 2024 var det dags igen. Ännu en anmälan nådde myndigheten sedan hunden smitit och tagit sig in på en tomt. Hunden skadade ingen vid tillfället men för länsstyrelsen var det droppen.

Kvinnan fick åtta veckor på sig att göra sig av med djuret. Det skedde inte och i november i fjol omhändertogs hunden av länsstyrelsen.

Sedan dess har hunden varit tillfälligt placerad och fått genomgå ett flertal fysiska och mentala tester. 

Strax före jul beslutade länsstyrelsen att hunden ska säljas eller skänkas.

Det är nämligen inget fel på den.

Polismyndigheten har genomfört omfattande undersökningar av hundens mentala tillstånd. Polisens slutsats är att hunden inte är farlig och risken för fortsatta angrepp bedöms som låg, "förutsatt att hunden hanteras på rätt sätt". 

undefined
Polisens test visade att Eskilstunahunden inte är farlig.

Från uppstallningsplatsen där hunden vistats sedan den omhändertogs kommer bara lovord.

"Det är en glad och mjuk hund som skulle kunna bli en bra familjehund om det finns en van och trygg hundförare i hemmet. Hon är snäll vid hantering och kloklippning och liknande. Hon gillar att använda nosen, och spårar mycket vid promenader. Uppstallningsplatsen rekommenderar omplacering, till rätt hem".

En veterinär som undersökt hunden beskriver henne som pigg, alert och trevlig.

Med allt detta i åtanke konstaterar länsstyrelsen i ett brev till kvinnan att hunden har en ljus framtid – men inte hos sin forna ägare.

"De händelser som har lett fram till att hunden har omhändertagits grundar sig på att du har brustit i din tillsyn över hunden snarare än att hundens egenskaper ligger till grund för de skador och avsevärda olägenheter som uppkommit. Utifrån detta gör länsstyrelsen bedömningen att hunden kan återföras till samhället utan risk för ytterligare skada eller avsevärd olägenhet under förutsättning att hunden hålls av en ansvarsfull och kunnig hundförare".

Även omplaceringsbeslutet överklagades av kvinnan som menar att hunden bör "få komma hem". Förvaltningsrätten har dock avvisat kvinnans yrkande.

Beslutet kan överklagas till kammarrätten. För att målet ska tas upp krävs dock prövningstillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!