Katt fick omhändertas – riskerade att bli övergiven

När kvinnan vräktes från sin lägenhet blev hennes tre katter kvarlämnade. Efter en anmälan till länsstyrelsen fattades beslut om att omedelbart omhänderta en av katterna.

Länsstyrelsen har omhändertagit en katt som riskerade att bli övergiven i en bostad i Eskilstuna. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Länsstyrelsen har omhändertagit en katt som riskerade att bli övergiven i en bostad i Eskilstuna. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Foto: Adam Wrafter

Eskilstuna2024-06-16 17:08

I slutet av maj fick länsstyrelsen i Södermanland in en anmälan gällande omedelbart omhändertagande av djur. Anmälan gjordes av Kronofogden efter att en kvinna i Eskilstuna hade avhysts från sin lägenhet där tre katter befann sig. En av katterna bedömdes vara i så dåligt skick att Länsstyrelsen beslutade att omhänderta den omedelbart. De resterande två katterna omhändertogs av anhöriga till kvinnan, efter att de själva kontaktat länsstyrelsen och berättat att de var ägare till de två katterna.

Beslutet fattades muntligt på plats i kvinnans lägenhet. Katten hade flottig päls och var tunn i hullet. Då kvinnan inte längre hade tillgång till lägenheten ansågs den kvarlämnade katten vara övergiven och riskerade därmed att utsättas för lidande. Länsstyrelsen fann därför skäl att besluta om att katten skulle omhändertas omedelbart.

Efter omhändertagandet transporterades katten till veterinär för undersökning och behandling. Länsstyrelsen kommer så snart så möjligt att meddela om katten ska säljas, överlåtas på annat sätt eller avlivas.

Kvinnan själv fick inte tillfälle att yttra sig om de uppgifter som ligger till grund för beslutet. I beslutet skriver länsstyrelsen: 

"Det befarades att genomförandet av beslutet avsevärt skulle försvåras om du fått möjlighet att yttra dig". 

Enligt förvaltningslagen ska en myndighet, innan den fattar ett beslut i ett ärende, underrätta den som är part om allt material i betydelse för beslutet samt ge parten tillfälle att inom en bestämd tid yttra sig över materialet. Myndigheter får dock avstå från att meddela parten, om det kan befaras att det blir avsevärt svårare att genomföra beslutet. 

Kvinnan har nu möjlighet till att överklaga beslutet men länsstyrelsen får verkställa beslutet omedelbart om ett enskilt intresse kräver det.

Enligt djurskyddslagen ska djur omhändertas omedelbart om:

  • Djuren utsätts för lidande och länsstyrelsen bedömer att det inte finns någon chans att felet kommer åtgärdas.
  • Ägaren till djuren är okänd eller inte anträffbar.
  • Det bedöms vara nödvändigt ur djurskyddssynpunkt.

När ett djur väl har omhändertagits får ägaren inte förfoga över djur eller avkomma som omfattas av omhändertagandet utan tillstånd av länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!