Det var i augusti förra året som Åkes bil registrerades av vägkamerorna vid infarten till Stockholm. Sammanlagt hade resorna kostat 375 kronor, men när Åke satte sig vid datorn för att betala räkningen i god tid begick han ett litet misstag.
Hotade med kronofogden
Han överförde bara 374 kronor till Vägverkets konto och den statliga byråkratimaskinens reaktion blev hård.
Vägverket hotade med kronofogden om man inte fick in sin saknade krona. Förseningsavgiften var plötsligt 874 kronor.
Åke och hans hustru Sonja trodde inte sina ögon. De utgick ifrån att allt var ett missförstånd och mejlade tillbaka till verket.
”Vi betalar in en krona över internet och hoppas att denna historia är slut med det. Vi är dock tacksamma för svar från er”, står det i mejlet.
Men så lätt skulle de inte slippa undan. Efter att Åke betalade har ärendet utretts av Skatteverket, Länsrätten i Stockholm och Transportstyrelsen.
Alla myndigheterna har varit överens om att Åke har en skuld till staten, men de har inte kunnat enas om summan. Vägverket krävde som mest 875 kronor och Skatteverket har samtidigt pendlat mellan 200 och 500 kronor.
Åkes eget påpekande, att det faktiskt aldrig saknats mer än en krona i statskassan, har ingen tagit någon notis om.
Utredningsmaskineriet rullade på. Räknat i utredarlöner och arbetade timmar torde den felande kronan redan ha kostat staten tusentals kronor.
Strax före jul fick Åke och Sonja nog. Skatteverket lutade då åt att Åke var skyldig staten en 500-lapp.
Sonja betalade in 501 kronor och skickade följande mejl till de berörda myndigheterna: ”Vi har denna dag betalat in 501 kronor, alltså en krona för mycket. Den bjuder vi på.”
Det rättsliga efterspelet fortsatte ändå in på det nya året.
I januari slog Länsrätten i Stockholm fast att Åke bara var skyldig staten 200 kronor. Sedan skickades ärendet tillbaka till Skatteverket, som i sin tur kopplade in statliga transportstyrelsen.
Transportstyrelsen betalade slutligen tillbaka 297 kronor till Åke i mitten av februari.
– Det hela är ju ganska komiskt i efterhand. Men det känns som om det saknas både förnuft och empati i systemet, säger Sonja.