Åklagare kritiserar långa handläggningstider för att analysera bevis

Många av landets åklagare är missnöjda med att det tar så lång tid för Nationellt forensiskt centrum, NFC att undersöka tekniska bevis i brottsutredningar. Åklagare i Sörmland är inget undantag.

Skoavtryck från brottsplatser kan vara viktig teknisk bevisning.

Skoavtryck från brottsplatser kan vara viktig teknisk bevisning.

Foto:

Eskilstuna2017-03-06 14:45

De långa väntetiderna gör i många fall att utredningar av brott försvåras och försenas och att misstänkta gärningsmän kan gå fria. En kartläggning som Sveriges radios program Kaliber har gjort, visar att sju av tio åklagare av de 474 som ingår i undersökningen, är missnöjda med handläggningstiderna.

Kristian Agneklev, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Eskilstuna, är av samma uppfattning.

‒Vår bedömning är att det tar alldeles för lång tid. Jag vet att det har vidtagits en del åtgärder men det tar för lång tid ändå, säger han till Eskilstuna-Kuriren.

Som exempel nämner Kristian Agneklev att personer som sitter frihetsberövade misstänkta för olika brott kan få sitta inlåsta längre än nödvändigt på grund av att resultaten från NFC dröjer.

‒Vi hade några personer här för ett tag sedan som satt häktade misstänkta för rån i en Icabutik. Där visade det sig till slut att bevisningen inte höll för en fällande dom och då hade personerna suttit frihetsberövade i tre månader. Man borde åtminstone kunna halvera tiden, säger han.

Förutom de "vanliga" kriminaltekniska analyserna av skospår, dna eller fingeravtryck efterlyser Agneklev kortare handläggningstider när det gäller misstänkta vapenbrott.

‒I bland vill vi till exempel ha hjälp med att undersöka och provskjuta vapen, och det tar ännu längre tid, säger Kristian Agneklev.

Enligt Kristian Agneklev försöker polis och åklagare prioritera bland ärendena och inte skicka in för mycket material till NFC.

Samtidigt blir rättsväsendet alltmer beroende av teknisk bevisning eftersom det på senare år blivit svårare att få personer att ställa upp som vittnen.

‒När ingen vill vittna finns större behov av andra typer av bevisning, säger Kristian Agneklev.

Nationellt forensiskt centrum är en del av polismyndigheten. Trots att NFC ska ha fått mer resurser tar det fortfarande lång tid att komma ikapp.

Lena Klasén, chef för Nationellt forensiskt centrum, säger att handläggningstiderna är enhetens "största utmaning".

‒Problemet bottnar i att vi i grund och botten är för få. Det finns ingen "quick fix" utan det vi gör är att vi försöker strukturera upp det på olika plan, säger hon till Sveriges radio.

Nationellt forensiskt centrum, NFC

NFC:s verksamhet bedrivs i Linköping och vid tre regionala laboratorier i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Forensisk vetenskap är ett sammanfattande begrepp för de vetenskaper som används inom kriminaltekniska undersökningar. På NFC görs undersökningar och analyser på bland annat brandrester, dna, skospår, fingeravtryck, spår från fibrer, vapen, urkundsförfalskningar, kemiska ämnen som färg, glas, bläck, föroreningar och explosivämnen, med mera.

Källa: Polisen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!