Den tidigare SD-politikern och nämdemannen i Eskilstuna Per Jonsson lyckades lura till sig ersättning för förlorad arbetsinkomst via förfalskade underlag. Politikern ska ha fått ut ersättning med hjälp av förfalskade arbetsgivarintyg.
Totalt beräknas han ha lurat till sig över en halv miljon kronor från Eskilstuna kommun, Eskilstuna tingsrätt och tre kommunala bolag. Tingsrätten dömde tidigare i år mannen för 183 fall av bedrägeri, varav 167 klassificeras som grova. Nu vill åklagaren överklaga och kräver att fallen rörande bedrägeri mot kommunala bolag rubriceras som grova. Mannen har själv överklagat och anser sig vara oskyldigt dömd.
"En förutsättning för att N.N. ska ha de aktuella uppdragen i de kommunala bolagen är att han är förtroendevald politiker. Jag anser därför att han även i de 16 fall som bedöms som bedrägeri missbrukat allmänt förtroende", skriver åklagaren i överklagandet.
Sedan 2011 har Per Jonsson varit förtroendevald för Sverigedemokraterna i Eskilstuna. De första åren hade han mindre förtroendeuppdrag, bland annat i invandrarrådet och i gruppen kommunala revisorer. 2014 valdes han in i kommunfullmäktige. Totalt har Per Jonsson inkasserat 732 917 kronor före skatt för sina politiska uppdrag i kommunen. Merparten av pengarna utgör ersättning för förlorad arbetsinkomst. Arbetsgivarens intyg från 2015 och 2017 som gäller samma företag existerar inte och enligt företaget har han aldrig varit anställd hos dem. Per Jonssons inlämnade intyg visar att han förlorat 380 kronor i timmen på grund av en frånvaro till följd av det politiska uppdraget. Detta motsvarar en månadslön på drygt 60 000 kronor. Mellan 2011 och 2016 inkasserade han närmare en halv miljon kronor för förlorad arbetsinkomst. Sedan en tid tillbaks har han avsagts sig alla politiska uppdrag och han nekar till alla anklagelser. Domen har av ex-politikern överklagats till hovrätten. Per Jonsson menar att hans uppsåt inte var att begå något brott.
I domen begärde åklagaren att gärningarna skulle bedömas som grova på grund av att Per Jonsson missbrukat sitt förtroende, samt att han med systematik och under en längre tid har utfört bedrägeribrott. Vid 94 tillfällen ska han ha vilselett kommunen genom att lämna in uppgifter om inkomstförlust. Han ska därmed felaktigt fått ut 263 293 kronor efter ha gett falskt underlag för sin egentliga lön. Tingsrätten har dömt mannen till ett och ett halvt års fängelse för bedrägeri. Han ska dessutom betala ett skadestånd på 565 417 kronor.