– Koppleri är svårt att utreda. Det beror på att ingen är särskilt angelägen att berätta. Det är ett skamfyllt brott som ofta får mycket stora konsekvenser för familjelivet. Och den som har sålt sex riskerar att förlora sitt levebröd. Att sälja sexuella tjänster uppfattas som skamfullt av väldigt många.
Det sa åklagare Jessica Wenna när rättegången mot den kopplerimisstänkta 42-åriga kvinnan inleddes på måndagsförmiddagen.
Kvinnan hade en stund tidigare kommit in i bojor tillsammans med sina häktesvakter. Hon var klädd i en beige munkjacka med huvan uppdragen över huvudet. Hon bar munskydd, byxor och pumps med höga klackar.
Rättegången kom att handla om en hel del juridiska spörsmål. Om de som ska höras under förhandlingen, ska höras som misstänkta eller vittnen, har de i så fall rätt att tiga, ska förhör som gjorts under utredningen få läsas upp eller inte? – och försvaret var kritisk till polisens tillvägagångssätt när det gällde vissa förhör.
Jessica Wenna redogjorde på förmiddagen för den brottslighet som hon menar att 42-åringen har gjort sig skyldig till.
Kvinnan nekade genom sin advokat Thomas Jönsson till alla anklagelser.
Jessica Wenna hade en utförlig genomgång av de transaktioner som skett mellan massagesalongens kunder och företaget, eller kvinnans privata konto. Men hon poängterade att många tjänster på salongen hade betalats med kontanter också.
– De fyra män som togs mer eller mindre på bar gärning i juni, har uppgett att de betalade kontant. Det fanns stora kontanta belopp i lokalerna också. Vi vet att sexköp är en skamfylld gärning som man inte vill ska synas på kontoutdraget. Men jag påstår inte att alla män som har besökt salongen har köpt sex, eller att alla som har arbetat där har sålt sex, sa Jessica Wenna.
Kvinnans advokat Thomas Jönsson ifrågasatte en hel del av Jessica Wennas påståenden och sa bland annat:
– Det finns ingen målsäganden i målet. Det finns ingen som påstår sig ha blivit utnyttjad.
Han ifrågasatte de förhör som hållits i utredningen och ville att rätten skulle ta ställning till om de ska få läsas upp under rättegången eller inte. Han var också kritisk till Jessica Wennas långa lista över massagesalongens kunder.
– Det finns ingenting av det här som visare att det har bedrivits något annat än massage i verksamheten, sa han.
Det var den 21 oktober som kvinnan åtalades. Åtalet omfattar tre punkter: grovt koppleri, talan om företagsbot och talan om näringsförbud.
Enligt åklagare Jessica Wenna har kvinnan främjat och ekonomiskt utnyttjat att personer som arbetat hos henne på massagesalongen i Eskilstuna, haft sexuella förbindelser mot ersättning. Jessica Wenna menar att kvinnan har tillåtit och uppmanat personalen att sälja och ta emot bokningar om sexuella tjänster. All ersättning för sextjänsterna ska ha gått till kvinnan själv. Minst 400 000 kronor ska hon ha tjänat på sexhandeln.
Kvinnan nekar.
– Jag är rak och tydlig och dom får inte utföra mera än som står på avtalet, bara massera, det är allt, säger hon bland annat i ett förhör i förundersökningen.
Det var i början av juni som polisen slog till mot massagesalongen i Eskilstuna.
Fem män konfronterades av polisen, misstänkta för brott mot sexköpslagen.
Samtidigt greps och anhölls den nu åtalade kvinnan, misstänkt för grovt koppleri. Kvinnan häktades och har omhäktats flera gånger. Efter tillslaget i juni svällde utredningen. Utredarna misstänkte att sexhandeln på salongen hade pågått under flera år. När åtalet kom stod det klart att åklagaren anser att sexhandeln på salongen ska ha pågått från den 1 januari 2018 och fram till 4 juni i år.
De andra två punkterna i åtalet handlar om att åklagaren vill att kvinnans enskilda firma ska böta 600 000 kronor och att hon ska åläggas näringsförbud.
Rättegången är planerad att pågå i sammanlagt tre dagar, 2, 6 och 9 november, i Eskilstuna tingsrätt.