– Vi sitter i skiten faktiskt. Vi förlorar bara pengar.
Zaher Slewa, ägare till Kebabhuset vid Fristadstorget i Eskilstuna, är uppgiven. Coronapandemins andra och tredje våg har slagit hårt mot verksamheten. Utan nattöppna krogar får de inga kunder nattetid, och eftersom så många arbetar hemifrån kommer knappt någon till lunch heller.
– Det är jättetufft nu.
Han hade hoppats på ekonomisk hjälp från Skatteverket. Men nu har han fått beskedet att Kebabhuset inte har rätt till något så kallat omställningsstöd. Detta eftersom han tog ut pengar ur bolaget 2019, en aktieutdelning som formellt beslutades i juli 2020.
– Vi gjorde en utdelning under sommaren 2019 när ingen visste något om corona och verksamheten gick bra. Nu får vi inte en enda krona eftersom Skatteverket går på beslutet från 2020.
Skatteverket betalade först ut 22 000 till bolaget för mars till juni förra året, men skickade sedan ett återkrav efter att ha fått nys om aktieutdelningen. Sedan dess har Zaher fått avslag på alla ansökningar.
Verksamheten går back sedan november förra året.
– Kommunen har bjudit på uteserveringen, det är vi väldigt tacksamma för. När barerna öppnar och vi kan jobba natt kan det kanske bli bättre.
– Men jag och min dotter jobbar gratis nu. Jag vet inte hur länge vi kan klara det. Vi måste låna pengar, eller stänga, säger Zaher Slewa.
Rakt över Fristadstorget ligger restaurang Akropolis, där ägaren Christina Ostojic och hennes man Zoran Ostojic också blir utan stödpengar, eftersom de, liksom Zaher Slewa, beslutat om en aktieutdelning på sin stämma 2020.
– Vi tog aldrig ut några pengar, och då trodde revisorn att det skulle gå igenom. Men Skatteverkets besked är att det är stämmobeslutet som ska gälla. Det är bara att bita ihop. Det är misstag man gör, säger Zoran Ostojic.
Även Akropolis hann få ut en summa pengar, knappt 100 000 kronor, som de sedan fick återkrav på. Man har inte sökt några mer stöd sedan dess.
– Det hade suttit bra med de där pengarna, självklart har det varit tufft. Men jag tror nog att vi ska ta oss igenom det här.
– Det gäller bara att jobba mer själv och skära ner på kostnader. Faktiskt var både sommaren och hösten bättre än året innan. Det är väl för att folk stannat hemma och unnat sig, säger Zoran Ostojic.