Aktieprofilen manar till is i magen i coronatider

Aktieexperten Arne "Kavastu" Talving är inte så orolig för börsens utveckling i spåren av coronakrisen. "Folk måste vara kallare och passa på att köpa när det går ner", säger han.

Arne “Kavastu” Talving, med nästan 40 000 följare på Twitter, är ett välkänt namn i aktiekretsar. 

Arne “Kavastu” Talving, med nästan 40 000 följare på Twitter, är ett välkänt namn i aktiekretsar. 

Foto: Arne Talving

Eskilstuna2020-05-15 10:08

Coronakrisen fick börsen att falla med över 30 procent tidigare i år. Bottennoteringen nåddes i mars. När Affärsliv träffar Arne Talving i slutet av april har börsen tagit igen ungefär halva raset. 

Enligt Arne berodde den snabba nedgången på att de stora placerarna, till exempel pensionsfonder och andra institutionella placerare, blev överraskade eftersom de normalt bygger sina placeringar på prognoser som sträcker sig 6-9 månader framåt i tiden. 

– Helt plötsligt händer det någonting som inte var inräknat på börserna och alla trycker på säljknappen samtidigt, säger Arne.

Arne “Kavastu” Talving, med nästan 40 000 följare på Twitter, är ett välkänt namn i aktiekretsar. Han kommer från Eskilstuna och har utvecklat en egen strategi för lyckade placeringar på börsen. Sedan 2014 har hans aktieportfölj gått nio gånger bättre än börsindex. Han menar dessutom att han fått avkastningen till låg risk eftersom han i snitt har 70 bolag i portföljen. 

Arne Talving har under åren hållit uppskattade föredrag och utbildningskurser. Han har också skrivit boken Bli rik och fri med aktier tillsammans med börsskribenten Marcus Hernhag. I höst släpper Arne en ny bok som han skriver på egen hand. Numera delar han sin tid mellan övernattningslägenheten i Eskilstuna, villan i Sollentuna och stugan i den estländska byn Kavastu. 

Arne konstaterar att årets börsras till följd av coronakrisen påminner väldigt mycket om börskraschen 1987. Årets nedgång pågick i 23 dagar med en genomsnittlig nedgång på 1,5 procent per dag. 1987 pågick nedgången i 24 dagar med en genomsnittlig nedgång på 1,49 procent per dag. 

– Det var panik -87, det var panik nu, säger han. 

Det finns dock viktiga skillnader i form av att kraschen 1987 föregicks av en mycket större börsuppgång och att räntan var betydligt högre då. I dagens läge när räntan är noll procent är placerarna inte lika ivriga att flytta sina pengar från aktier till räntebärande placeringar.  

– Hade det här kommit på 80-talet hade nedgången varit 60-70 procent, tror jag. Nu stannade den vi 32-33, säger Arne. 

Att börsen tagit igen en del av raset tror han beror på att de stora investerarna har svårt att hitta andra attraktiva alternativ till aktier.  

– De får ingen ränta. Fastigheterna är redan dyra. Aktier har kommit ner i kurs. Bolagen kommer ju att överleva och tjäna pengar i en framtid. Nu ser man att återhämtningen saktar in i hela världen, men jag är inte så orolig. 

undefined
Arne Talving tycker att man ska hålla sig till en portfölj som är "coronaviktad".

Arne tycker att man ska hålla sig till en portfölj som är "coronaviktad". Den bör delvis innehålla framgångsrika bolag som inte drabbas så mycket av coronakrisen. Exempel på sådana är Swedish Match som säljer snus, Evolution Gaming som har casino på nätet och Storytel som säljer ljudböcker.

Arne menar att flera läkemedelsbolag är lågt värderade. 

– Världens största läkemedelsbolag Pfizer betalar man bara 10 årsvinster för. Sobi betalar du 11 årsvinster för. De ska inte vara så drabbade av coronaviruset. Det är snarare tvärtom att det gynnar dem.  

Arne anser att man även kan köpa kvalitetsbolag som visserligen har drabbats mer direkt av krisen, men som ändå har goda förutsättningar att komma igen. 

– Du har Volvo som ett bra exempel som är pressad. Man ger tio årsvinster för Volvo. Det känns inte speciellt dyrt. 

Arne sålde av cirka 10 procent av sitt innehav när börsen började går ner. Vid börsnedgångar har han en filosofi att vänta cirka fem månader innan han bestämmer sig för om han ska kliva av marknaden. Efter fem månader brukar börsen nämligen vända upp eller fortsätta ännu längre ner.  

Filosofin bygger på en grundlig research av tidigare börsnedgångar. Vid de 51 nedgångar på mer än 10 procent som Arne upplevt har bara fyra av dem lett till fortsatta nedgångar. 

– Snittet av dessa fyra har efter fem månader legat minus 12 procent från börstoppen, det är där jag bestämmer mig för äga eller inte äga aktier. De flesta snabba nedgångar är just tillfälliga och inget annat. 

Arne anser att det är viktigt för småsparare att ställa sig frågan hur de har tänkt använda pengarna som de har placerade på börsen. 

– Ska man ha pengarna när man blir pensionär blir man inte så orolig om man är 32 år. Folk är väldigt rädda att de ska förlora alla pengarna. Aktier blir inte värdelösa om du äger bolag som är stabila. 

Arnes tips för börshandel

Håll dig till aktier istället för konstruerade börsprodukter. 

Köp lönsamma bolag som har tillväxt. 

Kolla på långa trender.

Gå inte emot sannolikheter. 

Var inte otålig. Bra avkastning måste få ta tid. 

Ha gärna investmentbolag som grund i aktieportföljen.

Ta inte för stor risk ekonomiskt i en enskild affär. 

Skapa en skiljevägg mellan pengar som är till för att ligga på aktiemarknaden och övriga pengar. 

Börsen stiger alltid över tid, passa på att köpa aktier när det går ner. 

Karta: Eskilstuna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!