Skulle få hjälp – lurades på sina besparingar

Två unga kvinnor åtalas för penningtvättsbrott efter att ha tagit emot en större summa pengar från ett bedrägeri mot en äldre kvinna i Eskilstuna.

Två unga Eskilstunakvinnor åtalas för penningtvättsbrott efter ett bedrägeri mot en äldre kvinna.

Två unga Eskilstunakvinnor åtalas för penningtvättsbrott efter ett bedrägeri mot en äldre kvinna.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Eskilstuna2024-06-23 19:05

De åtalade kvinnorna, även de bosatta i Eskilstuna, förnekar brott och hävdar att de själva blivit utnyttjade av en man. Denne ska ha förmått dem att ta emot pengar på sina konton – för att direkt därpå ta ut samma summa i kontanter och ge tillbaka dem till honom.

Bedrägeriet mot den målsägande kvinnan skedde i juni 2022 och följde ett numera vanligt modus. Den aktuella kvällen blev hon uppringd av en, för henne, okänd person som berättade att någon handlat med hennes pengar på Netonnet.

Han presenterade sig som medarbetare för ett inkassobolag och att han kunde hjälpa henne att få tillbaka pengarna som dragits från hennes konto.

Därefter sade han sig ha kontakt med Swedbank gällande en reklamation och slutligen sa han att han kopplade henne till Länsförsäkringar bank där hon fick prata med ytterligare en man. För att få tillbaka beloppet ombads hon godkänna tre poster med sitt bank-id, men i själva verket godkände hon med denna handling tre swishbetalningar på 49 500 kronor till tre olika Eskilstunakvinnor.

Dessa gjorde samma dag, som de tog emot betalningarna, kontantuttag med motsvarande belopp, pengar som de säger sig ha lämnat vidare till en man.

Två av de misstänkta kvinnorna säger att de känt ånger efter bedrägeriet och att de, utan framgång, försökt få kontakt med målsägande.

Den lurade kvinnan, som känt sig som en idiot efter brottet, har lämnat en reklamation till banken och yrkar på att få tillbaka sina förlorade pengar med ränta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!