Regeringen och Sveriges kommuner och regioner, SKR, har tecknat en överenskommelse om 200 miljoner kronor för att ge kommunerna bättre förutsättningar att utveckla äldreomsorgen med digitalisering under 2021. Den svenska äldreomsorgen ska stärkas och utvecklas och tio kommuner är modellkommuner som ska leda utvecklingen.
– Vi är en av de tio modellkommunerna. Eskilstuna ansökte om att bli det och vi har blivit utvalda att vara med att leda utvecklingen. Vi tänker oss in i ett större och långsiktigt hållbart perspektiv och tar ett steg tillbaka för att sedan kunna ta ett stort kliv framåt, säger Christine Gustafsson, kvalitets- och utvecklingschef på vård och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna kommun, och tillägger:
– Vi kommer att fortsätta arbeta med att utveckla det vi har, bland annat med läkemedelsgivare och digitala hembesök inom vård- och omsorg och även blicka framåt med nya digitala verksamheter.
Hon förklarar att de arbetar med digitala hjälpmedel som ska göra att äldre personer blir mer aktiva i sin vardag, på egen hand.
– Vi vill vara bättre förberedda för framtiden. Vi står inför en demografisk utmaning som knackar på dörren. Vi måste se över hela vården och omsorgen för våra äldre medborgare. De digitala möjligheterna ska göra att de kan bli mer delaktiga i digital vård och omsorg för ökad självständighet, ökad trygghet, säkerhet samt förbättrad hälsa.
Hon menar att digital vård och omsorg blir mer tillgänglig, valfri och samtidigt mer effektiv.
– Alla vill inte ha vårdpersonal som kommer in i hemmet, då har vi videobesök som är väldigt bra att kunna använda. Då kan man få den hjälp man behöver när man behöver det utan att någon måste komma hem på besök, säger Christine Gustafsson, och fortsätter:
– Det här handlar om att öka de äldre medborgarnas insyn i den digitala världen.
Coronapandemin har medfört att fler äldre har börjat använda digitala hjälpmedel.
– Pandemin har påskyndat den digitala användningen, det har gått lite fortare. Det har gett oss en skjuts framåt i sammanhanget. Det gäller bara för de äldre att komma in i tankesättet och våga använde tekniken som redan finns, avslutar Christine Gustafsson.
Av de 200 miljoner kronorna delas 168,7 miljoner upp till samtliga kommuner i Sverige och 16,3 miljoner till SKR. De övriga 15 miljonerna fördelas på de tio modellkommunerna som ska leda utvecklingen.