Alexander – en stigande stjärna i fastighetsbranschen

Alexander Lundvall har vid 30 års ålder redan en gedigen karriär i fastighetsbranschen. Han är aktuell med flera stora projekt i Eskilstuna.

Alexander Lundvall i den gamla Modellfabriken som håller på att renoveras så att Eskilstuna kommuns nya Energy Evolution Center ska kunna ta plats i lokalerna.

Alexander Lundvall i den gamla Modellfabriken som håller på att renoveras så att Eskilstuna kommuns nya Energy Evolution Center ska kunna ta plats i lokalerna.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2020-05-15 19:32

Alexander Lundvall har under det senaste decenniet synts och hörts både i näringslivet och politiken i Eskilstuna. Han arbetar bland annat med fastighetsbolaget Faskunge som bygger radhus i Borsökna. Han jobbar även med bygget av fastighetsbolaget Sehlhalls projekt Modellfabriken som bland annat omfattar kommunens nya energicenter på Kungsgatan. Alexander Lundvall har också suttit i kommunens stadsbyggnadsnämnd och varit engagerad i Affärsplan Eskilstuna. 

undefined
I slutet av april utsågs Alexander till en av morgondagens stjärnor i fastighetsbranschen av Fastighetsnytt.

I slutet av april utsågs Alexander till en av morgondagens stjärnor i fastighetsbranschen av Fastighetsnytt som är branschens ledande nyhetssajt. Fastighetsnytt listar 35 talanger under 35 år utan inbördes ordning. 

Byggnader har alltid varit en viktig del av Alexanders liv. Han är uppväxt i ett hus i Borsökna som familjen omsorgsfullt renoverade upp från ett fritidshus till en fin villa. Som barn tyckte han om att leka med lego och redan på högstadiet visade han sig ha en viss känsla för åt vilket håll fastighetsmarknaden var på väg. När han gick i åttan var han med i en artikel i Eskilstuna-Kuriren som handlade om ett projekt där klassen fått i uppgift att planera framtiden för bebyggelsen vid Eskilstunaån. I artikeln föreslår Alexander att Tunafors fabriker ska byggas om till bostäder, något som blev verklighet tio år senare. 

Alexander pluggade entreprenörskap på John Bauer-gymnasiet och började sedan arbeta i familjens måleriföretag. Parallellt med jobbet som målare utbildade han sig till fastighetsekonom på distans. 

Hans första fastighetsaffär var köpet av det lilla hyreshuset på Zetterbergsgatan 5 i Eskilstuna. Säljare var HSB som var kund till familjens måleriföretag. 

– Jag renoverade i ordning hela det huset. Jag tog in rörmokare och elektriker, men gjorde väldigt mycket av hantverksarbetet själv. Dels för att det är ett bra sätt att spara pengar. Sedan också för att lära mig hur husen fungerar från grunden. 

undefined
Alexanders första fastighetsaffär var köpet av hyreshuset på Zetterbergsgatan 5 som han renoverade för att lära sig hur hus fungerar från grunden.

Han började även samarbeta med Borsöknabon Ankie Bandstigen vars företag Faskunge planerade att bygga bostäder i Borsökna. 

Måleriföretagets färg inköptes på Kungsgatan 69 och Alexander blev intresserad av en gammal industribyggnad på Kungsgatan 61 som han brukade passera på vägen. 2016 köpte han byggnaden som tidigare inrymt Gustav Martin Skölds modellfabrik. 

Efter gymnasiet engagerade sig Alexander politiskt i Kristdemokraterna. 

– Jag har alltid haft ett samhällsintresse och en kompis drog med mig på några politiska möten. Jag tyckte det verkade intressant så jag hoppade på det. 

2010 fick han sitt första uppdrag som ledamot i stadsbyggnadsnämnden. När han var klar med sin utbildning lämnade han politiken. Han hade då hunnit byta parti till Moderaterna. 

– Ja, jag bytte parti. Lokalpolitiskt beror det på vilka frågor man driver för tillfället. Det är en annan typ av frågor än på riksplanet, säger han. 

– Att jag lämnade var egentligen för att jag skulle börja bygga den karriär som jag ville jobba med på heltid. 

Alexander började sedan arbeta på fastighetsutvecklingsbolaget Ebab i Stockholm vilket även gjorde att han flyttade dit när han var 26 år. 

– Jag ville få förståelse för hur de större aktörerna jobbar och bygga ett kontaktnät. Jag jobbade med affärsutveckling och strategisk rådgivning åt kunder. 

Alexander blev kvar på Ebab i två år. När Lennart Berg och Pontus Rode startade Mälarstaden Asset Management, som förvaltar Regios fastigheter i Eskilstuna, bidrog Alexander Lundvall med sin lokalkännedom och kontaktnät. 

– Jag sa att 'är det någon stad som ni ska in i så är det Eskilstuna'. Sedan hjälpte jag till första halvåret med att starta upp den lokala förvaltningsverksamheten. Jag försöker verkligen få upp Eskilstuna på prioriteringslistan i de olika rollerna jag har. 

Mälarstaden förvaltar bland annat Gallerian i Eskilstuna. 

– Eskilstunas centrum har blivit riktigt fint. Man har gjort stora investeringar i det offentliga rummet och skapat en väldigt behaglig miljö att vistas i. Sedan har vi omställningen som sker i samhället. Man kanske inte går till centrum för att handla kläder lika mycket som tidigare utan det kanske snarare är så att man går dit för att uppleva någonting. Man äter middag eller man går på bio. Jag tror att vi kommer att hitta en bra ny situation där vi får ett väldigt levande och bra centrum. 

undefined
Skiss som visar det planerade energicentret i Modellfabriken samt vårdboendet, trygghetsbostäderna och studentbostäderna i samma kvarter vid Kungsgatan.

I höstas blev Alexander delägare och partner i det nystartade fastighetsbolaget Sehlhall i samband med att det förvärvade hans fastighet Modellfabriken på Kungsgatan. Alexander bor kvar i Stockholm, men tillbringar cirka två dagar i veckan i Eskilstuna. 

Utöver renoveringen av Modellfabriken som ska inrymma kommunens nya Energy Evolution Center har Sehlhall aviserat att man vill bygga ett vårdboende med 66 platser, 40 trygghetsbostäder samt 30 studentbostäder i kvarteret. 

– I Eskilstuna har vi en tydlig strategi. På kort sikt vill vi investera en halv miljard. På lite längre sikt vill vi växa till en miljard. Då är det framför allt olika former av social infrastruktur. Vi har även två gruppbostäder, en i Borsökna och en på Norr. Detta brinner jag lite extra för då jag under fem år tränare fotbollslaget BK Mix. 

Sehlhall tittar även på ett större markförvärv i Eskilstuna. Även fastighetsbolaget har i viss mån påverkats av coronapandemin. 

– Utmaningen just nu är att de fysiska mötena blir färre. Då får man helt enkelt prioritera de orter där man har bättre koll. 

undefined
Faskunge planerar att bygga cirka 200 bostäder i Borsökna de kommande tio åren.

Vid sidan av arbetet på Sehlhall forsätter Alexander att jobba med Ankie Bandstigen och hennes bolag Faskunges projekt i Borsökna. 

– Vi började som kollegor och har blivit jättebra vänner. Vi har jobbat tillsammans i snart fem år. Jag ser inget slut på det. Vi delar värdegrund och vi delar vision för vad Eskilstuna är på väg att bli. Vi driver åt samma håll. 

Enligt Alexander kommer Faskunge antagligen att bygga cirka 200 bostäder i Borsökna de kommande tio åren. 

– Min syster flyttar in i Faskunges nästa etapp. Jag har två-tre kompisar som flyttar in där som också är från Borsökna. Jag gillar just det där med att möjliggöra saker. Ett villaområde behöver kompletteras med andra typer av bostäder. Sedan tittar vi på att rikta oss mot målgruppen som har utflyttade barn och som bor kvar i en villa som är för stor. Då gäller det att man hittar de här flyttkedjorna och fyller på i båda ändarna. 

Alexander Lundvall menar att det finns en positiv anda i Eskilstuna. 

– Näringsliv, tjänstemän och politiker har skapat en gemensam vision som jag tycker är helt unik. 

Han tror att nyckeln till framgång är att fortsätta att utveckla samarbetet. 

– Politiker har sin funktion, tjänstemän har sin funktion, näringslivet har sin funktion och medborgare har sina funktioner. Att man hela tiden försöker jobba med en ömsesidig förståelse, men också med ett problemlösande tänk. 

Alexander menar att det skulle vara mycket bra för Eskilstuna om Mälardalens högskola fick status som universitet. Han tror att utnämningen av Eskilstunas tidigare kommundirektör Pär Eriksson till ny ordförande för högskolan kan bidra till att det blir verklighet. 

– Han är verkligen rätt man på rätt plats, säger Alexander. 

Han menar även att Eskilstuna bör fortsätta att utveckla sin profil kring hållbarhet och energiteknik. Det har stor betydelse att Energimyndigheten har sitt huvudkontor i staden. Han anser även att det kommunala energibolaget EEM har en viktig roll att spela. 

– Det kommer att kunna vara vår konkurrensfördel. Vi kan bygga ett kluster kring den typen av verksamheter. 

– Sedan är ju vi Eskilstunabor inte rädda för att arbeta. Arbetarstaden är alltid ett vinnande koncept. 

Alexander har också varit engagerad i Affärsplan Eskilstuna där han tillsammans med Emelie Gard var sammankallande i evolutionsgruppen Platsevolution. 

– Det är verkligen en positiv anda i det här forumet där näringsliv och kommun kan mötas. Man kan säkert jobba med att stärka kopplingen ytterligare genom en tydligare implementering av de beslut som tas. 

Han menar att samhället står inför utmaningar som till exempel att konsumtionsmönstren förändras. 

– Då gäller det att man jobbar tillsammans från alla håll. Att politiken ser det och är öppen för att man kanske måste ändra detaljplaner för att möjliggöra en annan användning av visa ytor som kanske har varit handelsytor tidigare. Det är viktigt att vi försöker möta det så flexibelt som möjligt. Då kommer vi att gå starkare ur det här. 

Alexander är idag inte medlem i något parti, men säger att han på lång sikt säkert kommer att engagera sig politiskt igen. 

– Jag tycker att det är väldigt intressant. Det är viktigt att folk engagerar sig. Vi tar demokratin som självklart, men om man tittar på mänsklig historia så är demokrati i den omfattning som vi har nu en väldigt kort period. Sätter man det i perspektiv ska vi vara väldigt glada för det statsskick och det sättet att styra som vi har. Vi måste verkligen göra det vi kan för att upprätthålla det. Det krävs engagerade medborgare. 

Alexander Lundvall

Gör: Affärsutvecklingsansvarig och delägare Sehlhall Fastigheter. Konsult åt Faskunge Fastigheter. 

Ålder: 30 år. 

Bor: Stockholm.

Familj: Singel. Mamma, pappa, syster och systerson. 

Fritidsintressen: Stort samhällsintresse. Politik, resor och lite träning. Läsa böcker. 

Karta: Eskilstuna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!